Mindig világító féklámpa

2017.07.18. 16:12

Tisztelt Autódoktor!

3 hete vásároltam egy 2009-es Hyundai I30-at (1.4 benzin). Elég érdekes problémám akadt vele kapcsolatban, pénteken beálltam a garázsba, majd vasárnap meglepődve tapasztaltam, hogy világít a féklámpa. A fékpedál lenyomása majd felengedése után a probléma megszűnt. Persze az akkut leszívta, de ez legyen az én problémám. A kérdésem az lenne mi lehet a gond, illetve mennyire lehet komoly a probléma. Otthon orvosolható-e? Ha nem, akkor autószerelőhöz vigyem, vagy inkább autóvillamossági a gond?

Zsolt

Kedves Zsolt!

A fékpedál mechanikus szerkezetének ellenőrzése javasolt a kapcsoló útjának vizsgálatával együtt. Nagy valószínűséggel a kapcsoló utánállításával a probléma megszüntethető, melyet a menetes házzal rendelkező alkatrészen könnyű végrehajtani. Mégis inkább azt javasolom ha teheti, inkább válassza a szerviz segítségét, mert a kapcsoló helytelen beállításából sok kellemetlensége is származhat (pl. magától fékező autó).

A kérdéses alkatrészre egyébként volt visszahívási akció, igaz a feltárt probléma inkább a másik végletet jelentette: a féklámpa-kapcsoló működési hibájából kifolyólag a féklámpák nem kapcsoltak be, és a vezérlőegységek sem kaptak információt a fékpedál lenyomásáról, ami alapvetően szükséges a motor, az ABS/ESP és a tempomat működéséhez.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu