Vásárlás előtti házi feladat

2017.07.27. 13:11

Tisztelt Autódoktor!

Ford S-Max vásárlását fontolgatom, nagyon tetszik az autó, a család is jól elférne benne. Pénzem csak a korai kiadásokra lenne 2006, 2007, esetleg 2008-as évjárat. Mivel az ilyen korú autóban azért már van rendesen km, így a kérdésem az lenne, hogy ezeknél is kerülendő a TDCI dízel motor, és inkább benzinesben gondolkodjak? Főként városon belül, és kisebb (30 km) távolságokon használnám. Azt olvastam, hogy sok hibát kijavított a Ford ezekben a motorokban. A legszimpatikusabb a 2.0 TDCI lenne.

Joe

Kedves Joe!

Kérem vegyen elő papírt, tintát és lúdtollat, majd írja le százszor: "Dízelmotoros autó városba nem való!" Bízom benne, hogy mire végez, rögzül az infó, és tiszta lesz a kép.

A dízel igazi hosszútávfutó, ha a Budapest-München útvonalra keresne járművet, nyakfájásig bólogatnék is megannyi kollégámmal egyetemben - igaz, a tizenéves, sokatfutott darabok rendszerint malacpersely-robbantó funkcióval rendelkeznek. A technika fricskája a modern, részecskeszűrős dízelek esetén az, hogy pont azt a használati formát nem tudják tartósan teljesíteni, amire tervezték őket.

Az űberprecíz rendszer rendszeresen lekehesedik a városi tötymörgős körülmények között, nem kis pluszköltséget okozva. Egyelőre a benzines gépek jelentenek kisebb nyűgöt ebben a tartományban - amíg a benzines részecskeszűrős technológia el nem terjed pár éven belül. Utána már tényleg a villanyautó marad, vagy a jól megszervezett tömegközlekedés, esetleg a tandem bringa. Nagy változások előtt állunk az tuti, a trendek nem Rudolf Diesel találmányának kedveznek.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu