Kék füsttel köszönt a Corsa

2017.08.05. 10:30

Kedves Autódoktor!

Egy 2008-as, 90LE-s 1.3 CDTI Corsát vettem decemberben egy idős házaspártól, akik leginkább csak rövid utakra használták a kocsit, így 95 ezer km van benne jelenleg. Talán ez is közrejátszhat a hibajelenségben. Reggelente az első hidegindításnál, vagy munka után (8 óra állas után) kék füst jön ki a kipufogóból, ami nagyjából 10 másodpercig tart, illetve ingadozik kissé az alapjárat. Ez a jelenség melegen egyáltalán nem jelentkezik, viszont alacsony fordulaton (2000 alatt) nincs ereje az autónak, aztán elérve ezt a fordulatot hirtelen jön meg mind a 90 LE. Tudnátok benne segíteni/tippet adni hogy mi lehet a probléma?

Dávid

Kedves Dávid!

Lassan egy év is eltelt a vásárlás óta, nem adtál információt arról, hogy az autó azóta megkapta-e az éves karbantartását/szervizét, ami az összes szűrő és olaj cseréjén túl egy teljes műszaki állapotfelmérést is jó, ha jelent, mert így tisztában lehetsz a megvásárolt jármű műszaki státuszával.

A fennálló hibát érdemes az izzítórendszerben keresni: ha néhány gyertya már nem melegíti elő az égésteret, az indítások alkalmával a panaszolt jelenséghez hasonló jelentkezhet. Az üzemanyagrendszerben lerakódott szennyeződések is állhatnak a háttérben (szűrő, nyomásszabályozó, stb.), illetve a szívórendszerben/kipufogógáz-visszavezetésben is számottevő anyag halmozódhat fel, ami a motor rendes légzését hátráltatja.

A fentiek közvetlen vagy közvetett módon egy célműszeres diagnosztika folyamán (nem csupán hibakód-olvasás) azonosíthatók, és ezután megkezdődhet a megbontásos hibamegállapítás/javítás. A műszerfal izzítás-visszajelzője (sárga spirál) és az Opelekre jellemző "autóba szúrt villáskulcs" szimbólum ilyenkor már elég esélyesen világít, és azt jelzi, hogy a rendszer hibát azonosított. Ha a sárga spirál villog is, akkor a motor járása is rendszertelenné válik, a javítás nem várathat magára többet. Itt vajákolás, mágia, specifikus tánc nem segíthet, irány a szerviz, ahol valószínűleg gyors megoldás születik a problémára.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu