Nem jól áramlanak a gázok

2017.08.16. 17:43

Üdv!

Az autón a kartergáz nem tud áramlani valamiért, ezért a kipufogón nyomja ki azt. Az autó indul, jól jár, de a kartergázt a kipufogón elég vastagon nyomja néha!

Az autó egy Saab 9-5, 2,0 benzines. Azért érdekelne ez a hibajelenség, mert a tulaj, aki eladná, nem tudja a miértjét, én viszont így nem merem megvenni. A kérdés tehát, hogy mi okozhatja, valamint orvosolható-e és mennyiért?

Móni

Kedves Móni!

Nagy valószínűséggel az olajat már nem megvető autóról van szó, leginkább a motor mechanikája körül keresendő a probléma. A kartergáz-visszavezetés dugulása is vezethet olajfogyasztáshoz, ez igaz, ebben az esetben a motor alapjáraton kicsit egyenetlenül, fulladozva jár, valamint az olajbetöltő sapka kismértékű lazítása során hallhatóan megkönnyebbül az erőforrás, és visszanyeri egészséges hangját. Ha ez így van, talán kisebb költséggel megúszható a javítás.

Ebben az esetben csupa nagybetűvel írva javasolom A VÁSÁRLÁS ELŐTTI MŰSZAKI FELÜLVIZSGÁLATOT, mert az erre fordított öt-tízezer forint negyvenszerese is könnyen rákölthető egy beteg lóra, főleg ha egy olyan típus, amely már sajnos egy kihalófélben levő kaszt szülötte. Ez utóbbi miatt nagyon javasolt egy olyan szervizzel való kapcsolatfelvétel - szerencsére még több közül is válogathat - amelyik a svéd márkára specializálódott, tehát a szerszámok, szoftverek, a tapasztalat és a pótalkatrészek szempontjaiból is jobban járhat. Rengeteg eladó autó van a piacon, vásárlási kényszer nincs, adjon időt magának a megfontolt döntés meghozására!

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu