Közel a 300 ezer kilométer, cseréljem a turbót?

2017.08.20. 08:55

Tisztelt Autódoktor!

Tulajdonosa vagyok egy 2005. évjáratú 1.9 PDTDI Skoda Octavia (105LE) típusú gépkocsinak. Jól megy, keveset fogyaszt, teszi a dolgát, csak egy nagyon kicsi fekete füstöt produkál váltásnál. Az ilyen diesel autókhoz képest patika állapotban van. Az EGR szelepnél már jelentkezett elhanyagolható olaj, ami tipikusan VW diesel-es sajátosság.

A kérdésem az lenne, hogy turbót mikor kellene cserélnem? 292000 km van az autóban és tudomásom szerint 250-300 ezret bírnak. Az enyémen gyári turbó van még. Ritkán ad egy pici fütyülő hangot. Diagnosztika szerint minden adat megfelelő, a működése tökéletes. Olajcserétől olajcseréig elhanyagolható az olajfogyasztás (nem kell rátölteni). Kimondottan figyelek arra, hogy amíg nem meleg a motor addig szinte 1500-as fordulatszám alatt járok vele, leállítás előtt legalább 1 percig járatom.

Az autószerelőm azt mondja, hogy amíg nem lesz baja addig ne csináljunk vele semmit, mert jól működik. Attól félek, hogy egyik pillanatról a másikra meghibásodik és esetleg nagyobb kárt tesz, mintha most kicserélném. Munkahelyváltás miatt naponta 5 km reggel és 5 km este megy az autó kímélve szinte alapjáraton. Mi a véleménye? Hagyjam, amíg indokot nem ad a cserére? A drágább gyári megint 300000km-t tudna? Az autó bírni fogja ezeket a rövid távokat télen-nyáron?

Péter

Kedves Péter!

Ha a feltöltő technikai paraméterei megfelelőek (működési jellemzők és műszaki állapot), valamint a szívórendszerben keringő olaj mennyisége sem éri el a kritikus szintet - ez az olajfogyasztás említett minimális mennyisége miatt majdnem borítékolható is - csatlakoznék az autóját karbantartó kollégához és a jármű jelenlegi, gyári állapotában való használatát javasolnám.

Az időszakos karbantartások alkalmával érdemes a feltöltőt rutinszerűen ellenőrizni, általában lassan bontakozik ki az esetleges meghibásodása, de ez nem feltétlenül a futott kilométerekhez köthető, sokkal inkább a használat módjához - ami leírása szerint nagyon kíméletes. Tehát annak ellenére, hogy papírforma szerint megette már a kenyere javát a fődarab, valószínűleg még sokáig fütyörészhetnek együtt a flaszteren gurulva.

Rengeteg felújított és új feltöltő is kapható a piacon, nagyon meg kell fontolni a választást, akár még a meglévő darab felújítása is szóba jöhet: akkor legalább pontosan ismerni lehet a beépített műszaki tartalmat. Sajnos a felújítva kapható, cseredarabos egységek váltakozó minőségben kerülnek a dobozba. Kicsit olyan ez, mint az a bizonyos doboz bonbon: az ember nem tudhatja, milyet vesz ki belőle.

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu