Vakon repülök, mit csináljak?

2017.09.19. 13:13

Tisztelt Autódoktor!

Egy 2001-es évjáratú, 2.8-as Renault Master típusú tehergépkocsimon sem a km óra sem a fordulatszámmérő nem működik. Mind a kettő menet közben 0-t mutat, meg sem mozdulnak. Csak az üzemanyagszintet jelző működik. Szeretném a segítségét kérni, hogy mi lehet a hiba? Spirál van benne vagy jeladós?

József

Kedves József!

Ha egyszerre szűnt meg minden élet a két műszerben, inkább villamossági eredetű problémára voksolnék, ami a műszeregység hibáját is jelentheti. Alvázszám alapján pontosan megmondható, hogy milyen jelforrású a sebességmérő a fedélzeten, de több mint valószínű, hogy elektronikus.

Egy célműszeres vizsgálattal kideríthető, hogy a sebesség és a fordulatszám értékei láthatóak-e a vezérlőkben (a motornak és az ABS-nek is szüksége van mindkét adatra) tehát a kör hamar szűkül a hiba körül. Ha ne adj' Isten valóban a műszer hibádzik, ne aggódjon: számos vállalkozás alakult a hasonló részegységek javítására, a neten néhány gombnyomással találhat is hasonlót a lakhelye közelében. Szerencsére az okostelefonok zöme GPS-alapú sebesség mérésére alkalmas, tehát addig sem kell tippelni a sebességét illetőleg, amíg a probléma megszüntetésre kerül.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu