Fogaskerék felvillanás, aztá teljesítmény csökkenés

2017.10.07. 12:03

Kedves Autódoktor!

Jelenleg egy 2008 Ford Fiesta 1.4 TDCI, manuális váltós autó tulajdonosa vagyok és napi használatban van az autó. Jelenleg 65 000 km-t mutat a kilométeróra, 59 000-nél vásároltam (ellenőrzött).

Időnként (kb havonta 2x-3x) azt tapasztalom, hogy a fordulatszám mérő alatt egy sárga piktogram (fogaskerékben egy felkiáltójel) villog, a teljesítmény pedig elfogy. Úgy tapasztalom mintha a 2 ezres fordulat után a turbó nem kapcsolna be, gyorsul az az autó de nagyon lassan. Néhány kilométer után a villogás megszűnik és mintha semmi sem történt volna, aztán később újra előjön. Peugeot szervizben a diagnosztika semmit nem jelzett.

Mi válthatja ki ezt? Hogyan lehet orvosolni? Martin

Kedves Martin!

A panaszolt jelzés erőátvitellel kapcsolatos hibát kellene jelezzen elvi síkon, ami az ön kéziváltós autója esetében érdekes relációkat hordoz. Ha az autó újraindításával a probléma megszűnik, a vezérlőegység beavatkozásáról van szó - ami több mint valószínű.

Innentől kezdve csak a jelzést kiváltó okot kell megkeresni, melyben az autóra csatlakoztatott célműszer lehet segítségére egy felkészült szerelő kolléga tapasztalataival ötvözve. Nem ritkán a motornál tapasztalható problémák bújnak meg a háttérben, ami egy szívórendszeri keresztmetszet-csökkenéstől egy kontakthibás csatlakozón át az üzemanyagrendszer problémájáig bármit jelenthet, de akár egy hibás kuplungpedál-kapcsoló is okozhat hasonlót.

Ford esetében a Peugeot célműszer csak az egységesített OBD kommunikációval tud beszélgetni az autóval, ami egy rendkívül limitált információs csatorna. Habár a Fordban PSA származású a hardver, a szoftver viszont teljesen Fordos. Így olyan a dolog, mintha két eltérő nyelvet beszélő ember próbálna egymásnak viccet mesélni: csak a vigyorgás azonos, a szóviccek sütögetése felesleges.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu