Kiirthatjuk az EGR-t a motortérből?

2017.10.19. 10:56

Tisztelt Autódoktor!

Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy az autóm műszerfalán egy ideje megjelent a check sárga jelzés. Meg is nézettem, azt írja hibakódnak, hogy a katalizátor tűréshatáron van és már két hete az EGR rendszert hibát is hozza. Én mindig kiüttettem, de állandóan visszajön a hibakód. Azzal nem is lenne baj, csak 2 hete rángatni is kezdett a kocsi. Húz, megy, pörög, alapjárata tökéletes, csak néha berángat. Én lehúztam az EGR szelep csatlakozót, újra felvillant természetesen a lámpa, de az autó nem rángatott egyáltalán.

Nem tudom, hogy így járhatok-e tovább? Szépen megy az autó, nem rángat. Vagy ezzel így tönkreteszem? Tanácstalan vagyok, mert ahol voltam szerelőnél, azt mondta, le tudná vakolni csak annyira össze van rohadva a EGR hogy lehet beleszakítaná a csavart...

BJ

Kedves BJ!

A korrózió valóban nagy kihívások és kompromisszumok elé állítja az embert és a gépet egyaránt. A kipufogógáz-visszavezetés elég sok kellemetlenséget okozhat, de működésére alapvetően szükség van, ha az előírt emissziós normák betartása a cél - erre rengeteg fejlesztői pénz folyik el a motorfejlesztések során: tudom, ez most sovány vigasz.

A rendszer ledugózása azért nem jó megoldás az előbbi okokon kívül, mert a rendszer működését a motor vezérlőegysége ellenőrzi a szelep pozíciójának és a motor szívórendszerének mérhető nyomásviszonyain keresztül, tehát a sárga hibalámpa felkapcsolódása hamar ismét bekövetkezik majd.

A berohadt anyák/csavarok egy kis Dissous-Oxigén/elektromos hevítéses melegítéssel rávehetőek az engedékenységre, a rendszer pedig ezután megszabadítható a lerakódásaitól. Az EGR és a fojtószelep-egység is tisztításra kell kerüljön az összekötő csatornáikkal együtt, majd a célműszeres beállítás és működési teszt után látható, ha valamelyik egység tisztán sem képes végrehajtani a feladatát. Ekkor cserére van szükség, ami szerencsére ritka a nevezett motornál.

A csatlakozó lehúzásával a motorvezérlő szükségállapotot vezet be a motortéren belül, ekkor az optimálistól eltérő, de üzemképes állapotban marad a motor. A hiba gyors megszüntetésén azonban hamar dolgozni kell, mert a kipufogón kijövő szennyezők és az üzemanyag-fogyasztás is magasabb értéket vehetnek fel így. Nem beszélve arról, hogy a sikeres műszaki vizsga alapja a hibajelzés mentes műszeregység és a kifogástalan emissziós értékek.

Évente egyszer érdemes az előbb taglalt karbantartásokat elvégeztetni a gyújtórendszer felülvizsgálatával együtt - a legjobb az éves szerviz alkalmával komplett műszaki átvizsgálást kérni, hogy egy évig ismét ne kelljen bajlódni a felmerülő, váratlan problémákkal. Sajnos ha a rendszer helyreállítása után a katalizátor kémiai hatásfok-csökkenése beigazolódik, az sok esetben csak a nagy költségekkel járó cserével orvosolható, de még azelőtt érdemes néhány releváns adalékot kipróbálni. Nem hiszek a gumibogyó-szörpök hatásosságában, de néhány esetben a profi anyagok segítettek a kerámia cseréjének elodázásában. A katalizátort a mögötte lokalizálható szonda ellenőrzi, ennek vizsgálata is alapvető feladat ha a motor töltetcseréje már a gyári módon zajlik.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu