Beázik a tetőablak a Volvóban

2017.10.31. 16:07

Hello!

Lenne egy kérdésem, hátha tud segíteni. Van egy 2010-es külföldről behozott Volvo S40-em. Ellenőrzött az előélete, nem volt törve, sérülve. Viszont mosás után kicsit, és most a nagy eső közben eléggé beázott elől. A bal oldali A oszlopnál vizes a kárpit, és áll a víz lent a lábtérnél a gumiszőnyegen. Mi lehet a gond? A tető gumikédere hiányzik, azt most vettem észre, az lehet a baj?

Péter

Kedves Péter!

A gyári napfénytetők belső tálcájának sarkain levő vízlevezetők a tető négy sarokoszlopában kerülnek levezetésre (a+c/d oszlopokban) a legtöbb esetben. A tető nyitható része körüli tömítés nem zár hermetikusan: a szélzaj és a víz nagyja kívül marad, de valamennyi vízmennyiség mindig bejut a tálcába - de ha a lefolyók nem dugultak el, akkor ez a folyadék azonnal távozik az előbb említett irányba.

Ha a külső tömítés hiányzik, a számottevően több víz már valószínűleg nem tud olyan gyorsan eltűnni, ilyenkor ott csordul túl, ahol csak tud. Ha a bal első lefolyó eldugult, vagy korábbi javításból adódóan sérült/átalakított, a szivárgása indokolt. Érdemes minél hamarabb megbontani, kideríteni és megjavítani a hiányosságokat, mielőtt a kárpit tönkremegy, ráadásul villamossági problémák is felléphetnek.

A kárpit lebontásakor különösen vigyázzon, a nagyon sérülékeny alkatrészek nehezen pótolhatók, viszont könnyen koszolódnak. A hiányzó tömítést kizárólag gyári/bontott forrásból pótolja, az alternatív megoldások most nem segítenek.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu