Nyikorog, ha tekerem

2017.11.28. 15:37

Tisztelt Autódoktor,

Van egy Opel Astra G 1.6 8V (X16SZR) 1998-as autóm. Kormánytekerésnél hangos nyikorgó hangot hallok. A minap megnéztem a szervóolajat és a minimumon volt. Rögtön vettem is bele egy (MOL ATF) Automataváltó és szervóolajat. Felöntöttem és kb. 50%-kal csökkent a kormánytekerés közben hallható zaj.

Érdekes hogy miután feltöltöttem valamennyivel csökkent a nyikorgás hangja, de mégis azért megmaradt. Lehet hogy ha drágább szervó olajat öntöttem volna bele akkor ez a nyikorgó hang teljesen megszűnne? Vagy teljesen más gondja lenne?(A kormányt nem nehéz tekerni.)

MTZ

Kedves MTZ!

Habár a szóban forgó autó kormányrásegítése villamos szivattyúval keringtetett hidraulikával működik, mégis a szíjhajtás ellenőrzését javasolom először megtenni. Az alapjáraton forgó generátort és motort erősen leterheli a villanyszivattyú tápellátása, a hagyományosnak tekinthető hajtószíj-nyikorgás így teljesen indokolt lehet.

Ha magából a szivattyúból jönne a nyekergés, annak már nem lehet annyira örülni - szerencsére Astrából hegyet lehet építeni a bontókban, úgyhogy nincs olyan nagy frász akkor sem. További nyikorgás forrása lehet még akár egy száraz alsó gömbfej is, a téli gumicsere alkalmával érdemes átcibáltatni a futóművet a műveletet végző kollégával, valószínű egyébként, hogy ösztönösen vet majd egy pillantást a futóműre/fékre ha már úgyis ott van. Ahogy borból is rengeteg minőség van, az olajakat sem lehet egy kaptafára venni azonosnak hirdetett osztályba sorolás mellett sem. A MOL termékei teljesen egyeznek a gyártók előírásaival, nyugodtan szavazzon bizalmat nekik - ezt nem csupán százhalombattaiként mondom.

Viszont a gyári előírás nem a meggybordó színű ATF használatát írja elő az autóhoz, hanem a méregzöld - angolosan British Racing Green - színű Pentosin CHF 202 jelzésű kenőanyagot. A szükség nagy úr, de ha lehet inkább ez utóbbit töltse a rendszerbe.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu