Búgócsiga az erőátvitelben

2018.07.05. 11:28

Tisztelt Autódoktor!

Lenne egy problémám, megpróbálom nagyon részletesen leírni, hogy hátha betudná azonosítani az okát. Opel Vectra C 1.8 GTS 2003.12. Alapjárat szép, kuplung puha, váltó szépen jár. 1-esben nem és kettesben szinte alig hallható búgás és egy kis cicergés jön a motortérből, inkább a bal oldalról, de lehet csak süket vagyok. 3-asban már tisztán hallható, 4-esben pedig már zavaróan hangos, 5-ösben már a motorzaj is bekavar, de fokozattól és sebességtől függően egyenesen arányosan növekszik a búgás.

Ez a hiba benyomott kuplunggal teljesen megszűnik, 100 km/h-nál üresbe rakva teljesen csendes, gázadásra is. Egyébként gyorsításnál jön az erős búgás, illetve motorféknél. Picit benyomva a gázpedált is megszűnik a hang, olyan se nem gyorsuló, nagyon picit lassuló állásban. Gázról hirtelen lelépve a motorfék, amilyen szakaszosan működik úgy szakaszosan is jelentkezik a búgás, olyan hangja van, mint a régi buszok difijének, az a süvítő morgó éles hang. Kerékcsapágy kilőve szerintem, difi kinyomott kuplungnál elhallgathat? Vagy váltó lesz?

Köszönöm előre is, ha tudna segíteni! Richárd

Kedves Richárd!

A sebességváltó olajtöltetét érdemes lenne leengedni és egy teljesen tiszta edényben összegyűjteni ellenőrzés céljából. Ha fémesen csillogna a kenőanyag, az nem lenne túl jó hír: a váltóbelső forgácsolódásán kívül a forgácsos olaj kenőhatása elég pesszimista jövőképet fest.

A váltóban levő differenciálmű meghibásodása valószínűsíthető, itt a csapágyhibából/kopásból adódó pozíció/fogprofil problémák okozhatnak bajt, ráadásul leginkább olyat, amely alkatrész/fődarabcsere nélkül nem orvosolható.

Az autó használatát nem javasolom a hiba feltérképezése és javítása előtt: ha javításra kerül a sor, érdemes egy másik váltót talonba tenni. A gyári alkatrészekkel való javítás igen költséges lehet, egy árfekvésben lefelé csúszó autó esetében biztosra vehető a gazdasági probléma, a ráköltés/eladhatósági ár képlete nem jönne ki mosolygósra.

Természetesen előfordulhat, hogy egy hézagolással, csapágybeállítással a rendellenes hang talán még megszüntethető: ebben az esetben az előbbi károgásomat tekintse alaptalannak. Egy olyan műhelyre van szüksége, ahol a sebességváltó mechanikus ellenőrzése tökéletesen megvalósulhat. Biztosan talál ilyet a lakóhelyéhez közel, a technika nem túl bonyolult, a szervizek szabad kapacitása azonban manapság hatalmas problémát jelent kontinens-szerte.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu