Egyenetlen, ingadozó járású TSI

2018.07.25. 12:04

Tisztelt Autódoktor!

Az alábbi hibajelenségre keresek megoldást. Az autó: Passat B7 1.4 TSI 7 seb DSG. Az alapjárat leginkább hidegen nem egyenletes. Ugye mikor hidegen elindítom magasabb a fordulat és akkor is illetve mikor visszaesik a fordulat akkor is rángat. Van amikor erősebben van amikor kevésbé. Eddig melegen nem csinálta de néha most már akkor is csinálja.

A másik (lehet köze van az előző hibához), rálépek a gázra és a gyorsulás nem egyenletes, szóval akadozva gyorsul az autó. Maga a gyorsulás jó, szóval erő van benne. Ha számít, nem rég volt cserélve kuplung, lendkerék, komplett vezérlés. Hiba kód nincs. Azért kérdezem Önt, mert hátha találkozott már ilyen hibával, és talán nem kell elvinnem 100 szerelőhöz mire kitaláljak, hogy csak egy 5000 Ft-os alkatrészt kellett volna kicserélni nem az egész motort.

András

Kedves András!

Ha a gyújtásrendszernél is minden rendben, akkor érdemes lenne Novoth Tibivel felvennie a kapcsolatot: a szelepek megfelelő záródása problémába - azaz lerakódásokba - ütközhet. Egy endoszkópos vizsgálattal hamar láthatóvá válik a hiba okozója, előrehaladott esetben már a motorvezérlő által regisztrált égéskimaradások is alátámasztják a javítás szükségességét.

A gyújtó/befecskendezőrendszer vizsgálata azért fontos megelőző munkafázis, mert az ütemkimaradás sok esetben innen származik, habár a Tsi injektorok meglepően jól bírják az égéstérben zajló körülményeket. Természetesen egy átfogó diagnosztika mindig szükséges, mert egy fojtószelep adaptációs hiba, vagy egy fals légtömeg-érzékelés is megbújhat a háttérben. A vezérlés pontos behangoltsága alapvető tétel: ha a probléma a nagy karbantartás utántól datálható, érdemes azon a környéken is vizsgálódni, de nem hiszem hogy a precíz feladatot bevállaló kollégák hibát vétettek volna.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu