Gyakran ürül a flakon

2018.11.28. 10:13

Tisztelt Autódoktor!

Egy 2011-es évjáratú Skoda 1.6 MPI szívó benzin motorral kapcsolatban érdeklődnék, hogy Ön szerint mekkora olajfogyasztás esetén érdemes egy motorfelújításba (dugattyú gyűrűzés) invesztálni?

Jelenleg 0,5-1 liter közötti olajfogyasztása van a motornak 1000 km-en 5w40-es olajjal (a gyári előírás 0w30 long life lenne). A nagyobb mértékű olajfogyasztás a szerviz szerint a katalizátort ugyan alaposan megterheli, de még nem feltétlenül kell azonnal beavatkozni.

Tibor

Kedves Tibor!

Emlékezetem szerint néhány típus kezelési útmutatója rendelkezik az olajfogyasztás megengedhető mértékéről, talán az Opelnál olvastam a 0,8 L/1000 Km értéket, ami alapjában véve szörnyen nagy mennyiség. (Igaz, hogy az Ecotec motorok a G Astrákban/A Zafirákban nagyon szerették ha nyitogatják az olajbeöntő sapkájukat.)

Az ön által említett nagyobb érték véleményem szerint még egy autópályán hajszolt turbómotornak is rengeteg lenne. Egy emissziómérés alátámaszthatná a rossz hírt - miszerint itt az idő a motorjavításra - de érdekes módon jártunk már úgy, hogy egy gyűrűtöréses, hasonló olajmennyiséget behappoló motor emissziós értékei a megengedhető értéken belül voltak.

Természetesen le kell futni a szokásos köröket a megelőző vizsgálatokban (pl. kartergáz-elszívó rendszer ellenőrzés-tisztítás, gyertyák ellenőrzése, mechanikai mérések, stb.).

Az én tapasztalati értékhatárom egy átlagos motor esetében a kb. 3000 km/ 1 liter olaj. De ez nem húzható rá minden autóra és bármilyen felhasználási módra. Skodája a leírt értékek alapján biztosan ellenőrzésre, javításra szorul, érdemes addig elvégezni a teendőket, amíg a lerakódások nem okoznak további mechanikai hibákat és a katalizátor sem telik meg az elégetett olaj maradványaival.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu