Eltűnt az ötödik sebesség

2019.01.12. 08:26

Üdvözlöm!

Az autó egy Toyota Rav4, 2000 cm3, 2001-es évjárat. A sebváltó kidobta az ötödiket menet közben. Utána vissza lehetett rakni, de fogni kellett. Később már nem lehetett visszarakni sem. Semmi hangot nem adott, a többi sebességben rendesen működik.

A hátrameneti kapcsolást azt többször kell megismételni, nem akarja bevenni a sebességet vagy csak dupla kuplung lenyomás után. Túrán vagyunk, még 2000 kilométer van hátra. El tudunk jutni a végére vagy nem ajánlott? Mi lehet a hiba, miért dobta ki és miért nem lehet az ötödiket használni?

Tibor

Kedves Tibor!

Két forgatókönyv lehetséges, de csak az egyik nevezhető hepiendesnek.

Ha szerencséje van, akkor a váltót kapcsolgató mechanika végződésein található gumiszilentek koptak szét/estek le. Ebben az esetben a motortérben egy segítő közreműködésével megfigyelhető, ahogy a váltó kapcsoló csapjain hézagosan mozog - vagy mellette leesve figyel a váltókartól jövő mechanika végződése. Itt s.o.s. kivitelben a jó öreg szigetelőszalag erősen átmenetileg segíthet áthidalni a hiányosságot: ezért érdemes szig'szallagot, gyorskötözőt, WD40-et, egy alap szerszámszettet (és egy dedikált fényképet Chuck Norrisról) tartani az autóban.

Ha a rosszabbik eset áll fenn, akkor az autó komolyabb javítása időszerű. A váltó belső kapcsolóművének meghibásodása az esetek nagy részében a fődarab leszerelésével, megbontásával jár. Itt előfordulhat kapcsolóvilla-hiba, esetleg a kapcsoló-mechanika összeakadása/kopása/törése is.

Ha a váltó többi fokozata simán kapcsolható, valamint nem hallható rendellenes hang működése közben, a hazaút simán teljesíthető, de a hibás fokozatot ne erőltesse abban az esetben, ha a második problémahalmazzal van dolga.

Ha az ötös sebesség véletlenül fokozatban ragad, az autó saját erőből történő hazaútja erősen kivitelezhetetlenné válik, ráadásul ha egy másik fokozat is bekapcsolásra kerül/beragad, az egyrészt az igazi sakk-matt szitu, másrészt a váltó teljes tönkremenetelét is okozhatja.

A hátramenet kapcsolhatósága nem feltétlenül függ össze az ötödik fokozat problémájával. A szinkronizálatlan fogaskerék-kapcsolatos hátramenet esetében gyakran előfordul, hogy fog foggal találkozik a két fogaskeréken, így érdemes előre menni egyesben akár egy centiméternyit, hogy a fog fogárokkal kapcsolódhasson. Ha így sem megy a hátramenet, akkor a váltó javításakor erre is rá kell nézetni, de a hiba akár a kuplung megfelelő kiemelésének hiánya miatt is felléphet.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu