Tüsszögős HDi

2019.02.19. 17:13

Jónapot!

Szakmai tanácsra lenne szükségem. Adott egy Peugeot 206 1.4 HDI, amibe szeretnék intercoolert, légszűrőt és lefujó szelepet. Kérdésem az lenne, hogy melyik a legideálisabb intercooler? Illetve lefujó szelepből is van több fajta. Kaptam pár információt a dolgokról, és van egy kis konyításom az intercooler tudnivalóiról, de inkább hagyatkozom a szakmai tanácshoz.

i123

Kedves i123!

"Homo Tuningus". Az evolúció olyan iránya, amely a járművel rendelkező férfiakat javarészt kerekes eszközeik átalakítására ösztönzi. Nekem már megvolt, de még nem nőttem ki teljesen, igazából nem is lehet. Fújjon, prüszköljön - de ne rohadjon le.

IMG 7856
Fotó: Jakusovszky Kristóf / Totalcar

A 206 esetében nem is olyan nehéz stabilan megépíthetően legózni, hiszen van olyan kivitele amely eleve intercoolert alkalmaz. Egy jól feltöltött PSA bontóba lenne érdemes beszabadulnia, ahol a komplett egység megvásárolható hűtőstől, konzolostól kompletten, gyári minőségben, kvázi gombokért. Így nem kell lökhárítót faragni, gyorskötözőzni, és a rendőrnek/vizsgabiztosnak sem tartozik magyarázattal. "Haljak meg, ez full gyári!" - ugyebár.

A lefúvó szelepek piaca hatalmas, azonban nagy része a kínából származó annak látszó izé, ami nem nagyon alkalmas semmire. A nagy gyártóktól vásároljon (HKS, GReddy, Turbosmart, stb.) vagy egyeztessen egy megbízható tuningbolttal/szervizzel a használható alternatívákról.

A sportlégszűrővel kapcsolatban ne engem kérdezzen, szerintem utcai autóba tök fölösleges, inkább a motornak szurkolok, a pornak kevésbé. A rendesen bekötött és behangolt lefúvó úgyis elegendő hangélményt ad majd. Ha kevésnek tűnik idővel: nincs mese, meg kell venni a 206 RC-t.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu