Kéretlen diszkófények

2019.04.09. 11:46

Kedves Doki!

Peugeot 206 1,4 HDi (2004-es évjárat) -ról szeretném kérdezni. Balra indexelés esetén, ha a fékre lépek a hátsó lámpánál az index elhalványul és a féklámpa is pislogni kezd. De csak a bal oldalon. Ha a féklámpa kapcsoló lehet a hibás, azt viszonylag könnyen lehetne orvosolni.

Tanács? Csaba

Kedves Csaba!

Elég valószínű, hogy inkább a klasszikus test/kontakthiba tapasztalható a bal hátsó lámpatest csatlakozójában/lámpatest-betétjében/foglalatában. Igazságtalan lennék, ha ráfognám a francia gyártókra ezt a fajta meghibásodást - habár ilyen idősen már sok PSA/Renault termék képes erre a kéretlen lámpatrükkre. Az igazság az, hogy tizenöt év után bármilyen autónál előfordulhat hasonló probléma, sajnos nem csak világításnál, hanem bármelyik csatlakozónál. Ezekből lehet aztán a hatalmas időigényű cumirolleres diagnosztika/hibakeresés, elkeseredett alkatrészcsere, valódi szélmalomharc.

A hibázó lámpatest kiszerelése, csatlakozóinak fémtiszta állapotra hozása az elsőrendű feladat. A kábelek ellenőrzése is fontos, a szigetelés alatt a rézszínű helyett fekete/zöld kolorra változott vezetékek már hatalmas ellenállással bírnak, a 12V töredéke jut csak el a szükséges helyekre, az izzók így egymás áramköreiből "lopkodva" szereznek tápot/testet - innen származik a fényjáték. Ebben az esetben a csatlakozók javítására, sőt cseréjére is szükség lehet, de van, hogy csak a direkt-forrasztásos, kábelszakasz-cserés megoldással lehet költséghatékonyan ismét irányított fényjelzések leadására képessé tenni az adott lámpatestet.

Nem valószínű, de ha a két izzószálas P21/5W izzó helyére valaki beerőszakolta anno az egyszálas R5W-t (az erő mindig győzedelmeskedik a végén, a hatszög márpedig bemegy a kör helyén az oviban is) akkor ott egyből két áramkör össze is kapcsolódhat. Kellemes ördögűzést kívánok, vagy keressen fel egy hivatásos elektron-ördögűző, azaz autóvillanyász kollégát!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu