2019.05.10. 10:46

Kedves Autódoki!

Azt szeretném kérdezni, hogy 2017-es Dacia Loganomban (1.5dci 90LE) üzemanyagszűrő csere után kell-e, illetve lehet-e légteleníteni a rendszert? Nem találok semmilyen kézi pumpát erre a célra.

Jól gondolom, hogy elektromos üzemanyagszivattyú van az autóban így mielőtt rádugom a szűrő elmenő csonkjára a csövet, a gyújtást ráadva felszivattyúzom az üzemanyagot a szűrőházba majd összerakom és lehet is indítani a motort? Végig prémiumot tankoltam, szerinted 40 000 km után érett a cserére a szűrő?

István

Kedves István!

A gázolajszűrőt érdemes gyakran cserélni, hatalmas mennyiségű szennyeződés akad fenn a rostáján már egy olajcserényi távolság megtétele után is. A Renault rendszereihez elég borsos áron mérik a jó minőségű üzemanyagszűrőt, mégsem éri meg pont ezen spórolni, egy maréknyi injektor sokkal nagyobb összeget húz ki az ember zsebéből ha beüt a krach.

Legalább háromféle szűrő létezik az adott évjáratú Renault-termékekhez, akad kézipumpás és ezt nélkülöző rendszer is. Alvázszám nélküli nyomozás alapján nagy valószínűséggel valóban nincs kézipumpa a szűrő mellett, így könnyű az ember dolga, hiszen valóban néhány gyújtás-ráadással a rendszer légteleníti önmagát.

Légteleníteni tehát mindig kell, csak sok esetben a rendszer kialakítása egyszerűsíti a dolgot. Nem szükséges nyitott üzemanyagcsövekkel locsolni a motortérben, össze kell rakni mindent készre, majd legalább 5-6 alkalommal gyújtást adni. Amint a szűrőben levő levegő hangos bugyogással megérkezett a tankba, még kétszer érdemes megműködtetni a tankszivattyút és indulhat a motor.

Erre a funkcióra a célműszer külön rutint tartalmaz, akkor nem kell a kulccsal/kártyával bíbelődni. Ha azonban található légtelenítő szelep a gázolajszűrő házán - akkor kézipumpa is lesz elrejtve mellette - ott ki kell engedni a levegőt, mert főleg a piezo-elven működő injektorok hajlamosak beadni a kulcsot teljes lelevegősödésük esetén.

A látatlanban adott tanács tartalmaz némi rizikót, az alvázszám nagy segítséget nyújtana. Ha még a - japánosan egyszerű - kéziszivattyúval sem látták el a rendszert - pl. számos Ford modell - akkor a légtelenítés műhelykörülmények között végezhető el egy csatlakoztatható kézi szivattyú segítségével.

A beépítéskor friss gázolajjal teletöltött szűrő sokat segíthet vész esetén, de itt is hosszú a lista a kockázatokról és mellékhatásokról: a gyári metódus a legbiztonságosabb a rendszer tartóssága érdekében.

A féktisztítós indítástól mindenkit óva intenék. Van az a szituáció, de a motor nem nagyon hálás érte... El sem hinnénk, milyen nagyságrendet spórol egy autógyártó mondjuk egy légtelenítő kézipumpa kihagyásával, még ha ezzel elég sok kellemetlenséget okoz a felhasználóknak - gondoljunk csak a porzásig ürített tankra az autópálya szélén.

A tank alján összegyűlt szennyeződések rendszerbe jutása és a lelevegősödés miatt sem szabad eddig eljutni, legkésőbb a sárga tankműszer-lámpa felvillanásakor érdemes TELE tankolni az autót. Ilyenkor azért elmorzsol az ember egy könnycseppet a szöcskét/levelet/mindenmást' is feldolgozó adagolós, ősi vackokért, de az élet megy tovább, a gázolaj és a részecske pedig alaposan szűrve jó.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu