Az eltűnt alapjárat nyomában

2019.05.31. 14:27

Üdv.

Az autóm: 2001-es Renault Clio 2 1.6 107le

Az lenne a kérdésem, hogy a fojtószelep állás érzékelőt hol találom meg az autóban? Neten találtam képet, hogy hogy néz ki maga az alkatrész, de az autóban sehol nem látom.

És ennek lehet köze az alapjárathoz? Elég alacsony az elmúlt időben az alapjárat. És ma már bedobta azt a bizonyos chek lámpát. Majd kódolvasó azt írta ki hogy: Fojtószelep/pedál pozíció érzékelő/kapcsoló "A"kör. Ez az az érzékelő?

Jok

Kedves Jok!

Még a K4M motorkódon belül is három rendszer lehetséges, talányos melyik lehet az autójában. Elvi síkon a rendszer már integrált fojtószelep-egységgel rendelkezik (azért kell pontos j-vel írni, mert fojtja a motort, nincs köze a folyik szóhoz: megfelelő konfliktus-kezeléssel hívhatjuk pillangószelepnek is)

Az integrált egység viszont tartalmazza a dupla áramkörös pozíció érzékelőt, a szelep működtető motorját és az elektronikát is. Jó hír, hogy viszonylag ritkán megy tönkre, és a célműszer képernyőjén megfigyelhető a működése. Ez utóbbi lépés azért is javasolt, mert a lerakódásoktól elmúlt egészséges légrés nélkül az adaptációs határait feszegető egység elvesztheti az alapjárat feletti kontrollját. Ilyenkor egy alapos fojtószelepház-tisztítás szükséges, a végén egy célműszeres adaptáció-visszaállítással.

A kisördög mindig megbújhat a részletekben: valamiért a típushoz bedobta a gép a régebbi fajta befecskendező rendszert is, amelyen még külön van a fojtószelep-szenzor (alias TPS). Nem hiszem, hogy ez a verzió lenne a motorteteje alatt, de a pisztáciás croissantok megalkotóitól bármi kitelik. Ebben az esetben könnyű a dolog: a fojtószelep tengelyének egyik végén található a pozícióját figyelő potméter. Ezt azért is vetném el azonban, mert egy három pines, egy potméteres szenzort hoz hozzá, nem lenne értelme A/B jelölést alkalmazni, amire a hibakód utal.

Alkatrészcsere előtt meg kell bizonyosodni, hogy a releváns áramkörök rendben vannak-e. Egy testhiba, tápfeszültség probléma, oxidált csatlakozó okozhat olyan jelhibát, ami behúzza a panaszolt hibakódot.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.