Bűzös gázokat ereget a kattogós Cruze

2019.08.03. 07:54

Tisztelt autódoki!

Van egy a17dts motorkódú 1.7 vcdi 131 lovas 2013 Chevrolet Cruze járművem. Szúrós szagú a kipufogógáz, ingadozik az alapjárat és néha kattogó hangja van. Az SCV-re gyanakodnak.

A magas nyomású szivattyú száma alapján nem lehet kapni hozzá szelepet. Kérdésem az lenne, hogy más számú, de ugyanazon motorkódú Denso szivattyú szabályzója jó-e bele? És attól lehet szúrós szagú a kipufogógáz? Vagy a katalizátor is a végét járja?

BCS.

Kedves BCS!

Amennyiben a szelep kiszerelhető, érdemes egy alapos vizsgálat után műhelykörülmények között tisztíttatni/megműködtetni. A vizsgálat azért szükséges, mert ha fémrészecskéktől szennyezett a szelep, akkor sajnos hattyúdalát énekli az autó üzemanyagrendszere: költségesebb műveletekre lesz sor a javítás érdekében.

Az alapjárati ingadozás gyakori tünet a szelep meghibásodásakor, ahogy a részecskeszűrő tartalma/túlterhelése és az injektorok üzeme is szorosan összefügg a nagynyomású szivattyú nyomásviszonyaival. A rendszer működés közben megfigyelhető a célműszer képernyőjén, így megbontás nélkül is nagyságrendileg látható, talán lokalizálható is a hiba. Ha a kattogáson azt az erőteljes csörgős, kalapácsütéses, "harkályos" hangot érti, ami az égéstérben keletkezik a nem megfelelő mennyiségben/időben bejuttatott üzemanyag miatt - és az alapjárati ingadozás is ezzel párhuzamosan jelentkezik - a hiba akár az injektoroknál is elképzelhető. A nem megfelelően működő üzemanyagrendszer végtermékként okozhat szúrós szagú gázokat, ismét a diagnosztikai műszer élő adatblokkjait tudom javasolni a rendszer státuszának feltérképezésére. Semmit sem szabad cserélni addig, míg a hibajelenség nem körvonalzódik pontosan.

Számos gyártó nem kínál külön mágnesszelepet, csak komplett szivattyút: ez technológiai szempontból valahol érthető is, azonban sok esetben átfedések vannak a rendszerelemek között. Érdemes olyan üzletben/műhelyben érdeklődni, ahol ismerik a kiskapukat. Egyik ilyen mekkánk a KO-CSi KFT. Csepelen, érdemes informálódni náluk, de csak miután a pontos diagnózis megszületett.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu