60 liternél kattant először tankolásnál, pedig csak 58 litertes a tankom. Hol a hiba?

2019.09.02. 10:28

Üdv.

Mennyire reális az, hogy az 58 literes tankba 60 liter benzint tudok tankolni első kattanásig? (Ford Mondeo MKIII 2.5 V6)

Jöttek nekem a rizsával a kattogtatásról, meg a meleg miatti hőtágulásról, de nem győztek meg. Pláne, hogy még lötyögött a tank alján valami, mivel nem betoltam a kútra a járgányt.

GD.

Kedves GD!

Már az első töltőpisztoly-kattanásnál sem csupán az üzemanyagtartály nettó térfogatát töltötte fel, hanem beleszámít abba a kb. 45-50 mm átmérőjű, akár méteres hosszúságú betöltőcső is. Illetve sok esetben még egy köztes tartály is lehet a rendszerben, ami szintén megtelik a pisztoly lekattanása előtt.

Természetesen soha nem tudhatjuk meg a kútoszlopok szoftverének okosságait, de alapesetben maradjunk annál, hogy senki sem akarja átrázni a másikat. Pontosabb mérést a tank teljes kifogyasztása, egy ötliteres kannás mennyiség betöltése és a tank első kattanásig való feltöltése után lehetne végezni, ez akár egy összehasonlítós tesztnek is megfelelne a kutak pontosságát illetőleg. De ki akar ötliteres kannákkal vacakolni ebben a rohanós világban?

Remélem segíthettem!

Gulyás Márk - www.deltamark.hu