Felvillan az olajlámpa a jobb kanyarban

2019.10.16. 15:53

Üdv doki!

Egy 2005-ös Mazda 3, 1.6 Di Turbo (BK14Y) van két éve a tulajdonomban. A gépkocsi a közelmúltban elkezdett egy furcsa dolgot produkálni. Minden jobbra kanyarodáskor világít az olajnyomás-figyelmeztető lámpa a műszerfalon, ami azonnal elalszik, amint az autó egyenesbe kerül.

Semmilyen más helyzetben nem jön fel a hibajelzés, kizárólag jobbra kanyarodáskor, függetlenül attól, hogy sík terepen, hegyen le vagy hegyre fel van a haladás. Az olajszint maximumon, nincsen látható szivárgás sehol, a motor se olajat, se vizet nem fogyaszt. A kenőanyag homogén fekete, nem habos nem barna, tapintásra megfelelő.

Amióta a Mazda nálam van, mindig időben (évente) volt cserélve a motorolaj (FORD 1343796 5W30) és a szűrő (MANN-FILTER HU 716/2 x). Nem tapasztaltam változást a motor hagjában sem, szépen jár, nem kopog nem csilingel, dinamikája is változatlan. Én azóta is rendszeresen járok hétvégenként az autóval vidékre.

Tapasztalt már hasonló hibajelenséget, Ön szerint hol érdemes elkezdeni a hibafeltárást? Ferenc

Kedves Ferenc!

Ugye, azt nem fogadná el tanácsként, hogy forduljon csak balra? Ha a jelenség ilyen könnyen és tudatosan reprodukálható, érdemes lenne egy mechanikus olajnyomás-mérést végezni. Ha a nyomás valóban ingadozik, az olajteknő leszerelését, tisztítását javasolom, hogy a felszívókosár tipikus elszennyeződése megszüntethető legyen.

Továbbá érdemes végignézni a szivattyú felszívó ágát is, mert egy esetleges régebbi karter-felütéstől keletkezett rés/repedés okozhat hasonlót. Ha a nyomás rendben lévőnek találtatik a hibajelenség alatt is, az sem kizárható, hogy az olajnyomás érzékelő, vagy annak kábelkötege okozza a téves riasztást.

Az olajnyomással nem szabad vacakolni, feltétlenül járjanak a történet végére, a turbó az egyik első szereplő amely nyugdíjba szokott vonulni a megfelelő kenés hiánya esetén. Apropó, ha már ott vannak a környéken, a turbó olajzási furatait/csöveit/mikroszűrőjét is érdemes kitisztítatni, a feltöltő nagyon hálás lesz érte!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu