Sistereg a szélvédő

2020.02.22. 09:27

Tisztelt Címzett!

A problémám, amit tapasztalok a következő: menet közben kb 80/100 km/h-nál jelentkezik, hogy a hátsó szélvédőnél bal oldalról főleg, sistergő, kissé zúgó hangot észlelek, ami folyamatos, de csak akkor ha a megjelölt sebességgel haladok legalább. Ennek mi lehet az oka? Nincs sérülés - legalábbis szemmel látható - a szélvédőn. Skoda Octavia II., 1,6 benzines.

István

Kedves István!

Ha a hang egyértelműen a szélvédő felől jön, nem kizárt, hogy már volt esetleg cserélve/kivéve-visszaragasztva. Ha a visszahelyezésnél nem sikerült rendesen beragasztani, vagy a kerete nincs a helyén, a panaszolt hang előfordulhat, de sok esetben ekkor beázás is tapasztalható, főleg gőzborotvás mosáskor.

Érdemes néhány kört menni az autóval úgy, hogy maszkolószalaggal (ami rövid időre való használat esetén nem hagy nyomot és könnyen leszedhető) ragasszák le a hátsó szélvédő hézagait. Ha a hang egy csapásra eltűnik: BINGO! A hiba bizonyítást nyert.

Ha a hang még mindig hallható, érdemes átnézni a futóművet is, mert egy kezdődő kerékcsapágy probléma is hasonló hangokat adhat, de akár egy fellazult műanyag idom, vagy kipufogó/tank hőpajzs is okozhat furcsa, kísérteties zajokat.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu