Vezérlés-karbantartás az Octavián

2020.05.18. 12:03

Üdv doki!

Mikor kell vezérlést cserélni a 2011-es évjáratú Skoda Octavia 1,6 Cr-TDI gépkocsimban? A jelenlegi kilométeróra állás: 141 000. A szervizkönyv alapján 210 000 kilométernél, amit nagyon soknak tartok.

Ákos

Kedves Ákos!

A gyári info valóban 210 000 kilométer után írja elő a vezérlés karbantartását. Ha az autó poros körülmények közt van használva - ahogy írja a német biblia, melyet a városi üzemre, kis távolságokra, gyakori indításokkal tarkított használatra: (pl. taxi) is érdemes kiterjeszteni - akkor bizony 120 000 kilométerre korlátozza a gyártó a vezérlés karbantartását.

Időkorlátot nem ad meg a leírás, de általános szabályként legfeljebb tíz évenként javasolt a motor legfontosabb megelőző javítását elvégeztetni.

Nagyon fontos evolúció érinti az említett, CAYC motorkódos kivitelt: az olajszivattyúját már nem fogaskerék, lánc, vagy hatlap-tengely hajtja, hanem egy kis, olajban futó fogasszíj, melyet nem érdemes kihagyni a vezérlés cseréje során - habár a szett nem tartalmazza.

A pótfeladat elvégzése plusz munkát igényel és a gyári normaidő is plusz tételként hivatkozik rá, de nem érdemes kockáztatni az intervallum-duplázással, legalább a leszedett olajteknő alatt megbúvó felszívókosarat is meg lehet így tisztítani.

Sok tulajdonos és szerelő is azon a véleményen van, hogy sok az a 210 000 km egy vezérlésnek. Habár van ennél hosszabb távra engedett szíjhajtás is (PSA 1.6d: 240 000 km), arany "középútként" egy 180 000 kilométernél elvégzett csere gazdaságos és biztonságos alternatívát nyújthat.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu