Használt ABS tömböt vennék - mi lehet a buktató?

2020.09.18. 13:16

Tisztelt Autódoktor!

Nemrégiben vettem egy 2003-as évjáratú 1.9 dci Espace-t és abs tömböt kell cserélnem.A kérdésem az lenne, hogy ebből az alkatrészből, ha bontottat szereltetek bele, milyen buktatók lehetnek, ha azt feltételezzük, hogy maga az alkatrész hibátlan.

Ferenc

Kedves Ferenc!

Ha a cikkszámok stimmelnek, és tényleg egy hibátlan darabról van szó, akkor elvi síkon passzolnia kell az alkatrésznek. Azonban ha nem csupán a hidraulikus részt használja fel, hanem a komplett egységet elektronikával együtt, ott már lehet eltérés a szoftveres tartalom miatt. A verziószámok a célműszerrel kiolvashatóak, de sok esetben erre utaló számsorok a vezérlőn is találhatóak.

Érdemes olyan alkatrészt venni, amelyet frissen szereltek ki a donor autóból, mert egy régen a polcon tárolt - le nem dugózott - darab meglepetéseket tartogathat (korrózió, beleköltözött bogarak, por, stb.)

A cseréhez mindenképpen célműszeres támogatás szükséges, az aggregát hibátlan légtelenítése csak a belső szeleprendszer megmozgatásával lehetséges. Mivel itt most nem folyadékcsere az aktuális, hanem légtelenítés, a bennmaradó levegő akár egy későbbi időpontban is okozhat rendellenes működést. Az ABS/ESP pedig pont az azonnali, pontos beavatkozásától lehet nagyszerű útitárs, meg kell neki adni, ami jár - legalább nem lattét kér minden második benzinkú.. azaz töltőállomáson.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu