Mi lehet a gond az imádott Yarisommal?

2021.05.07. 16:56

Tisztelt Autódoktor!

Meglepetésszerűen, tehát nem minden alkalommal, indításkor csak kattan egy picit és nem indul el. Ilyenkor várok kicsit, újra nekifutok, van amikor 5-6 indítás után kapja el, mintha mi sem történt volna. Az aksit már kicseréltettem, de ugyanúgy meglep időnként, mint akksi csere előtt. Első alkalommal pánikba estem, mára már ez alábbhagyott, de tudom, hogy ennek nem így kéne lenni.

S. J.

Kedves S.J.!

Pánikra semmi ok. Egy indítómotor felújításra viszont pont azzal az egy okkal több van. Az autóját karbantartó szerviz minden bizonnyal készségesen ellenőrzi az indítómotor tápkábeleit és a motor/karosszéria testeléseit is. Ha itt nem látható/mérhető hiba, akkor a probléma az indítómotoron belül keresendő. Ha a behúzómágnes nagy rézpogácsái megégtek/elkoptak, vagy ha a tengelyen nem mozdul eleget a szabadonfutós fogaskerék, esetleg a fogaskoszorú kopásai nehezítik a könnyű fogaskerék-kapcsolódást, az ön által leírt jelenség lesz tapasztalható. Megbontásos vizsgálat nélkül minden marad elméleti síkon, de elméletben nem jó elmenni a boltba, mert az összes zsömlét megveszik a gyakorlatilag is odajutó vásárlók (akiknek beindult az autójuk.) Tehát javításra fel!

A városi használatú autók esetében a számottevően több indítás miatt az indítórendszer hamarabb elfárad/megkopik. Ez igaz a mai, Start-stopos járművekre is. Egy automata váltós autó esetében pedig (ahol a betolás/behúzás nem opció) mindenképpen javasolt az indítómotor felújítása/cseréje kb. 200 000 kilométer után - ez a megelőző karbantartás stratégia része. A legtöbb esetben egy felújított indítómotor beépítése nagyon gyors és árban is kedvező megoldást kínál, de természetesen a hagyományos, "felújítjuk a régit" terv is helytálló, ekkor azonban kicsit hosszabb elkészüléssel kell számolni. A cseredarabos felújítottakkal azért résen kell lenni, sokszor azért nagyon olcsó a kínált fődarab, mert habár ellátja feladatát, de sokkal filigránabb az eredetinél, ami majd az élettartamát is befolyásolja az egyszerűsített mechanika miatt.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu