Szisszenő hang a hűtőtartályból

2021.05.21. 10:22

Tisztelt Autódoktor!

Mennyire természetes jelenség az, hogy amikor leállítottam az autóm, akkor a kiegyenlítő tartály sapkájánál sziszegő, szürcsögő (ilyesmi) hangot lehetett hallani? Mintha a felesleges nyomást engedte volna ki a sapka szelepje.

A sapka meg volt húzva eléggé, de még így is lehetett húzni rajta. Jobban nem akarom már meghúzni, mert félek, hogy elpattan a műanyag. Nekem gyanús, hogy mellette engedte a levegőt, pedig vadiúj a fedél. Kellene onnan bármiféle hangot hallani?

FB.

Kedves FB!

Jááááj! Meg egy kicsit talán Júúúúj is.

Ha a sapka jól zár és a benne levő szelepek is rendeltetésszerűen működnek, sajnos előfordulhat, hogy a palacsinta nem csokoládéval van töltve. Ha a hűtőrendszer rendellenes túlnyomással küzd, az lehet egy sima túlmelegedéstől - termosztát/ventilátor/egyéb hőháztartásbeli probléma. De ott lapul a nagy mumus, az égéstérből származtatható túlnyomás réme is, ami a motor megbontását jelenti, ha a normál üzem elérése a cél.

Azért ne pánikoljunk előre, számos alkalommal jártunk mi is már úgy, hogy az utángyártott hűtősapka hibás volt és a hirtelen pánikot egy másik gyártmány feltekerése azonnal megszüntette. A hűtőrendszer nyomásviszonyai mérhetőek, akár mérőórás, akár csőmarkolászós kivitelben, érdemes egy hidegindítástól az üzemi hőfokig tartó tesztet csinálni tényfeltárásként. Volt olyan bajor jármű, ahol kizárólag a gyári sapka állította helyre a hűtőrendszer működését, a gyári cucc még mindig a legjobb.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu