Kuplungfolyadék cseréje a Puntón

2021.07.04. 09:02

Üdv doki,

Egy olyan kérdésem lenne, hogy a fékfolyadék cserével a hidraulikus kinyomócsapágy folyadék cseréje is mehet? Gondolom a kuplung kinyomócsapágynál sem mindegy, hogy a fékfolyadék mennyi vizet vett fel az elmúlt évek során.

Az alany egy Abarth Grande Punto (199A8000, ZFA19900000388499) A házi féklégtelenítő eszközökkel megoldható a kinyomócsapágy "olaj" cseréje, vagy a fékfolyadék csere alkalmával a csapágy folyadék cseréje is kvázi automatikusan megtörténik? Lévén, hogy egy tartályból megy a két területre az folyadék.

Imre

Kedves Imre!

A tartály két rendszert lát el friss folyadékkal ez igaz, de amíg nem folyik át a rendszereken az új anyag, nem történik semmi. A kuplung folyadékcseréje is fontos lépés és javasolt a fékkel egyidejűleg azt is elvégezni. De vannak kockázatok. Mivel ugyanúgy nagyon ritkán (vagy még ritkábban) mozdul meg a kuplung légtelenítő csavarja, mint a fékrendszeré, szintén képes erősen "berohadni". Az idézőjel oka az, hogy manapság már legtöbbször műanyag a légtelenítőcsavar és a cső is, ami szintén összegyógyul, de legalább könnyű eltörni is. A Punto esetében sem beszélhetünk hagyományos kitekerhető csavarról, mert emlékeim szerint itt is a dróttal biztosított csőkötés mozgatása nyit szabad utat a folyadéknak a légtelenítőn keresztül. Ami szintén törékeny, illetve a több szakaszból álló csövezés is elmozdulhat, ami aztán szivárgásra adhat okot. Tehát inkább ne kísérletezzen otthon, a kinyomócsapágy ennél az autónál is váltó belsejében van, ami emeli a tétet ha cserélni kell. Oké, a szervizben is eltörhet a cső a mozgatáskor, de azért több a remény a sikeres folyadékcserére. Van olyan eset, mikor a beragadt légtelenítők nagyobb kockázatot jelentenek a régi folyadéknál is, ekkor esélyeket kell latolgatni.

A túlnyomással (légtelenítő eszközzel) végzett folyadékcsere ezeknél a rendszereknél is kíméletesebb metódust eredményez, a pumpálgatós módszer a fékhez hasonlóan kárt okozhat a főhengerben, de akár a munkahengerben. A szennyeződések kimosódása pedig mindig magában hordozza a későbbi szivárgás esélyét. Tehát a két éves folyadékcsere-ciklus betartása egyben biztonságot is ad a csavarok nyithatósága és a lerakódások mérsékelhetősége érdekében. Még egy strigula a megelőző karbantartás előnyei mellett.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu