Tényleg csak ennyit bír a gyertya?

2021.09.22. 12:14

Tisztelt Autódoktor!

Egy kérdésem lenne. 2005-ös Renault Thalia 1.4 16v k4j gépkocsihoz vásároltam BOSCH FR6DC jelű gyertyákat. Utólagosan néztem meg az adatait. Feltűnt, hogy gázüzem esetén az elektróda távolságát állítani kell. A dobozán levő 0,8 mm a benzinüzemre vonatkozik? Illetve kettő: a csere 15 000 km-enként ajánlott. Ez ennyit bír csak? Akkor ez jó üzlet volt, igaz nem nekem!

Szeretném a véleményét: János

Kedves János!

Az én katalógusom 0,7 millimétert hoz a termékre, de ezen nem veszünk össze: valószínűleg a gyártó változtatott a kialakításon. A megadott hézag a gyertya gyártásakor beállításra kerül, de érdemes ellenőrizni a beépítés előtt, mert a szállítás közbeni mozgatások alkalmával a hézag változhat, a csomagolásban elhelyezett papírhenger ellenére.

A gyertyák állapota minden éves karbantartás alkalmával ellenőrizendő, pánikra semmi ok, nem szorul cserére 15 000 kilométer után, általában 2-3 olajcsereciklust szokott kiszolgálni (30-45 ezer km). Általában az első ciklus után viszont már állítani kell az elektródán a megfelelő hézag tartása érdekében. Ha az elektródák elkoptak, legömbölyödtek, vagy ha a szigetelt porcelánon megjelent a barna gallér, a gyertya cserére szorul. Nagyon veszélyes az is, ha az égéstérbe nyúló porcelán sérül/megreped, mert darabjai a motorba hullhatnak, ezzel veszélyeztetve annak épségét. Ez utóbbi esetén a keverékképzés ellenőrzése alapvető teendő, a porcelán repedését a túlzott hőterhelés, vagy a csörgős motorüzem okozza általában.

A gondolatot folytatva, a gázüzem beállításait is érdemes évente ellenőriztetni, az extrém hőterhelést okozó szegény keverék a gyertyán kívül a motor alkatrészeit is károsíthatja. A jól beállított gázüzem problémamentes használatot biztosít, és azért nem mindegy, hogy egy ötszázast kell leszurkolni egy liter üzemanyagért, vagy csak annak kétharmadát. Most számoljanak háromszáztizennyolcig a trollok, és már indulhat is a banzáj a szokásos LPG-beszólásokkal. Hajtsa bármi azt a járművet, tiszteljük a másikat, és vigyázzunk egymásra!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.