Remegős összkerekes Skoda

2021.10.29. 17:04

Üdvözlöm!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, az autóm egy Skoda Suberb 2.0 crtdi 4x4. Gyorsításkor remeg az egész autó, a kormányon nem érezni, viszont nem tudom pontosan behatárolni hogy honnan ered.

Tud-e olyan műhelyt ahol valami műszerrel be lehetne mérni a hiba forrását? Már kicseréltették velem mind két oldali féltengelyeket komplett, sajnos feleslegesen! Néha enyhén ráz valamikor meg annyira erősen hogy szét esik az autó.

Üdvözlettel: Balázs

Kedves Balázs!

Sajnos olyan műszer nincs ami ezt a problémát csak úgy feltárná, viszont szükséges hozzá egy stabil ollós/csápos emelő, vagy egy szerelőakna a felette felbakolt autóval és két szorgos szerelő. Egy aki a járművet kezeli, a másik pedig a jármű alatt figyel az ébredő rezonanciákra. Az ESP biztosan hisztizni fog a levegőben levő autó sebességben történő működtetése miatt, ilyenkor a célműszer csatlakoztatása, vagy egy ESP biztosíték/csatlakozó lehúzása segít megnyugtatni a menetstabilizátort. (Az ESP kapcsoló általában nem kapcsolja le teljesen a rendszert).

Az összkerekes hajtásképlet miatt a kardán, a hátsó diffi és a hátsó féltengelyek környéke is alapos vizsgálatot igényel, a Haldex (talán 5. generáció?) vizsgálata is jó, ha megtörténik a teszt alatt. Itt kell megjegyezni, hogy ez utóbbi részegység olajcseréje számottevően meghosszabbítja a működő összkerékhajtás élettartamát, és ritka esetben a hátsó hajtás is be tudja rázni az autót. A hajtás közbeni megfigyelés alatt a forgó tengelyek általában elárulják excentricitásukat (tengely/csukló/felfüggesztés hiba), de jártunk már hasonló autóval úgy is, hogy a hátsó futómű néhány elfáradt szilentblokkja rázta az autót, de csupán akkor, ha az úton haladt, megemelve hibátlannak bizonyult.

A teszt alatt érdemes a hátsó tengely hajtását lekapcsolva is elvégezni néhány tesztet, így a probléma szakaszolása is megtörténhet, ez nagyban gyorsítja a hibakeresést.

Itt a téli gumicsere ideje, az amúgy is felszerelendő téli garnitúra legyen kéznél, de inkább fent a kerékagyakon centrírozva, felfújva, nyomatékra húzva: érdemes velük is gurulni egy sort, sokszor egy megütött felni/rejtetten szálszakadt gumi át tudja tenni az autót a kellemetlenül vezethető kategóriába.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.