Megelőzhető-e a fényszóró mattulása?

2021.11.27. 13:29

Kedves Totalcar!

Rengeteg információt és módszert lehet látni az interneten, sokféle ilyen célú szolgáltatást/terméket kínálnak cégek, árban határ a csillagos ég, mégsem egyértelmű számomra, hogy mi is lenne az igazán jó megoldás.

Tavaly vásároltunk egy Mazda 6 GH-t, nagyon szeretjük, sok szempontból komoly előrelépés az előző autónkhoz képest, így fényszóró tekintetében is (foncsoros halogén helyett bi-xenon). Pár hónapja észrevettem, hogy elkezdett mattulni a lámpabúra és szeretném még idejében megállítani ezt a folyamatot. Ismerősöktől/barátoktól kaptam tanácsként a kézi polírozástól a védőfóliázásig elég sok tanácsot, de szeretném tudni, melyik a jó, melyik éri meg, melyik árthat.

István

Kedves István!

Én nagyjából fél éves aktív tapasztalattal rendelkezem a témával kapcsolatosan - mióta saját hatáskörben is küzdünk a matt fényszórók ellen. Biztosan lesz rengeteg más vélemény is, én a lakkozást nem nagyon ajánlom: néhány év múlva az utólagos réteg meg fog öregedni, repedezni, és pikkelyszerűen hagyja majd el a felületet. Ez azon felül, hogy rondább, mint a sima mattulás, az eltávolítást illetőleg is sokkal ragaszkodóbb felületnek bizonyul, ami időben és így költségben is több, mint az átlagos felületjavítás. A műanyag fényszórók mattulása kicsit olyan, mint az emberi bőr korral járó ráncosodása: idővel úgyis bekövetkezik, hiába a sok csodakence és varázscumó.

Egy profi módon és megfelelő eszközökkel végzett kézi és gépi polírozás csak a szükséges minimális mértékben csiszolja le a műanyag (károsodott) felületét (néhány mikron vastagságban), így a lámpa még számos alkalommal áteshet hasonló beavatkozáson. A plusz bevonat nélküli lámpa is évekig szép maradhat. De nyilván lesz olyan érintett kolléga, aki pont a fentiek ellenkezőjét fogja javasolni, mert ahogy a régi dal is mondja: Mindenki másképp csinálja.

A totál szívás kategória akkor említendő, ha a lámpabúra belseje kezd mattulni, fehéredni. Az is előfordulhat, hogy a fényforrás hője indítja el a nehezen javítható folyamatot (ez vetítőlencsés és sima kiviteleknél is lehetséges, a megnövelt fényerejű izzóknál pláne). A ragasztással/olvasztással egyesített műanyagok szétszedése nem játék és mese, nem is sokan vállalják.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu