Csúszik a selespeed

2021.12.20. 15:14

Üdvözlöm!

Alfa Romeo 156 2.0 jts autóm van, selespeed váltóval. A gondom a következő, amihez tanácsot kérnék: hazafele mentünk az M6-os autópályán 130 km/h-val, tempomattal, és hirtelen felpörgött az autó 5. sebességben. Elkezdtem lassítani, majd gázt adni, és ugyanúgy felpörgött. Visszaváltottam 4-be, utána fel 5-be, és egy pár száz méter után újra előjött a gond.

Azt szeretném kérdezni, hogy ez a jelenség kuplunghiba gyanúja vagy esetleg a robotizált váltóval lehet probléma.

Balázs.

Kedves Balázs!

Leírása alapján szerencsére leginkább a kuplung problémája körvonalazódik, ami beletartozik a kopó-fogyó alkatrészek halmazába. Ha a váltó kenőanyagainak cseréje még nem történt meg, érdemes a kuplung cseréjekor ezt is megtenni (Tutela ZC 75 SYNTH 2.0 liter - mechanika, Tutela CS Speed 0.6-1 liter - hidraulika).

Valószínűleg kézi módban használva az autót, egy emelkedős terhelésnél már a többi fokozatban is megcsúszna a kuplung - érdemes ezt is kipróbálni egyszer, de az autó tartós használata annyira nem javasolt, mert a megnövekedett, nem kívánatos slip (kuplungcsúszás, veszteség) plusz hője sok problémát és költséget okozhat, amit jobb lenne elkerülni.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu