Segítség, ablakmosót öntöttem a hűtőbe

2022.01.13. 12:29

Üdv Doki,

Mi a következménye, ha véletlenül fagyálló szélvédőmosó folyadékot öntöttem a kocsi hűtőjébe? Kb. 1 litert. (Opel Astra G 1,4)

FL.

Kedves FL!

Annak a folyadéknak nem sok keresnivalója van a hűtőrendszerben, de attól függetlenül nagy pánikra nincs ok. Ha csak a tágulási tartályba töltötte, egy gumicső segítségével (a benzinleszíváshoz hasonló módszerrel) eressze ki a tartály tartalmát. Azt is lehet, hogy leveszi az alsó csövet a tartályról, és kifolyatja úgy azt a mennyiséget, de a gumicsöves téma gyorsabb, tisztább. A hűtőbe közvetlenül nem tudja tölteni a folyadékot az Astránál emlékeim szerint, de ha mégis így történt, akkor azt a részegységet szabadítsa meg a töltetétől az alsó csövén keresztül.

A kémiai összetétel-különbségen túl a fizikai tulajdonságok sem passzolnak a két anyag esetében, az egyik legnagyobb baj általában a habosodás, ami a hűtőrendszerben megengedhetetlen. A kenőképességről, korróziógátlásról nem is beszélve, ezek mind nagyon fontosak a hűtőfolyadékok esetén.

De a tipikus harmadik gyerek szindróma itt is él (az első gyermeknél még fertőtlenítik a leesett cumit a szülők, a harmadiknál már csak fejjel biccentenek a leesés irányába). Tehát, ha a tágulási tartályban nincs habosodás és a szint is beállt a max. vonalhoz hideg állapotban nézve, akár maradhat az egész úgy, ahogy van.

A vezérlés cseréjénél úgyis új pumpa és folyadéktöltet kerül a motorba, ha pedig vezérműláncos masináról van szó, akkor 3-4 évente amúgy is illik hűtőfolyadékot cserélni. Tapasztalat szerint ez nem nagyon történik meg az autók nagy százalékánál, pedig nagyon sokat számít.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu