Hurrikán támadt a Kiában

2022.01.19. 16:44

Üdv Doki,

Egy elég furcsa hiba lépett fel az autómnál (2006-os Kia Rio 1.5 CRDi Sedan). A légbefúvás direkt módon, folyamatosan üzemel egy fix befúvási szinten, és nem lehet leállítani. Ez már a "digitklíma-panelos" modell. A panel reagál a hőfokra, befúvás irányára (szélvédő, lábra stb.), AC gombra, külső belső keringetés gombokra is, sőt az offra is, a kijelzőn úgy mutatja, hogy ki van kapcsolva a befúvás, ettől függetlenül folyamatosan megy továbbra is.

A panel gombkombinációs öndiagnosztikája 00-kódot ír ki, amely a "nincs hibát" jelenti az adatok szerint, OBD-n kiolvasva szintén nem található semmilyen hibakód. Mi lehet a probléma?

Üdv: Tamás

Kedves Tamás!

A tipizálható probléma megoldása valószínűleg a fűtőventilátor elektronikájának cseréje lesz. A régebbi autók egy mechanikus előtét-ellenállás csomaggal működtek - az alkalmazott, eltérő értékű ellenállásokkal lett megoldható a ventilátor fokozatainak megfelelő fordulatszáma. Az elektronika itt is teret nyert és sok esetben már hiába keresnénk a vastag szigeteléssel ellátott alkatrészt, helyette tranzisztorok végzik a ventilátorok működtetését.

Van olyan eset, mikor az elektronika javítható - PSA termékek régebbi példányainál egy relé beégése hasonló hibajelenséget okozhat -, de a lehetőségek csak a panel kiszerelése után láthatóak.

A szűken értelmezett OBD kiolvasás elsősorban a jármű károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos értékek megjelenítésére hivatott, a csupán ezt a célt szolgáló olvasók, mini-műszerek általában nem alkalmasak a motorvezérlőn kívüli kommunikációra, főleg a legújabb rendszerekkel, ahol a kommunikáció már kódolt a digitális visszaélések visszaszorítása érdekében.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu