Hűtőfolyadék a motortérben

2022.02.19. 11:16

Kedves Autódoktor!

T5 Transporteremmel (1.9 Pdtdi , 255 000 km) 3 hete szórakozom a következő jelenséggel. A folyadékszint jelzett, hogy kevés, ezért utántöltöttem. 150 km autópályán megtett út után, 50 km-kénti ellenőrzés mellett semmi hiba nem történt. Visszafelé autópálya 130 km/h, 3000 fordulaton ismét jelzés, hogy kevés a folyadék, motortér tocsog a hűtőfolyadékban. Szervizben nem találtak szivárgást. Termosztátcsere? Következő héten ugyanaz. Odafele semmi, visszaúton tocsog a hűtővízben az egész motortér. Folyadéktartály csere? Következő héten ugyan az. Odafele semmi, visszafele tocsogás. A vízben olaj nincs, az olajban víz nincs. Nem gyengült, jól indul, semmi változás a vezetési élményben. Szervizben tanácstalanság. Kérem segítségét, hogy mire gondoljak, merre induljak?

Zsolt

Kedves Zsolt!

A leírt probléma elsősorban türelmes megfigyeléssel oldható meg, attól tartok. Elvileg a lemosott, megszárított motortérben lennie kell egy kis nyomnak, amin elindulhat az ember, ha nincs, akkor menni kell kisebb tesztköröket, majd aknán/emelőn figyelni a burkolataitól megfosztott motorteret üzemi hőfokon járó motorral. (ezért sem vagyok a rengeteg burkolat barátja, mert a szalonban jól néz ki, de a napi használatban leginkább aggató szemét - a sár és nyestvédelemben nem résztvevő darabokra gondolok). Attól függetlenül, hogy tartály és a sapkája is új, figyelni kell a tartály túlfolyó nyílását, mert ha az égéstér nyomása megjelenik a hűtőrendszerben (pl. hengerfej hiba), akkor a túlfolyón fog távozni folyadék és gőz formájában. Ha a tartály sapkája hibás lenne, a folyadék akár már az üzemi nyomás értéke alatt is elkezdene szivárogni, ami a rendszer túlmelegedését is okozhatná.

t5

A motortérben számos műanyag csatlakozó és cső található - a fém használata már a romantikus múlt. A műanyag vetemedésre hajlamos, melynek következménye lehet a trükkösen szivárgó folyadék. Ez akár történhet csupán egy bizonyos hőmérséklet és nyomás tartományban, nem feltételül ömlik állandó jelleggel. Olyan is előfordul, hogy hidegen folyik, melegen nem és fordítva.

Türelem, jó szem, egy erős fényű LED lámpa és meglesz a bűnös. Műanyag alkatrészekből (is) kizárólag gyári minőségűt vegyen, azok se tartanak ezer évig, az olcsóbb alapanyagúak pedig sokkal hamarabb lesznek az enyészeté. Behúzhatjuk az egyenlőségjelet: rossz minőségű termék = környezetszennyezés.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu