Világít a sárga villáskulcs a műszerfalon

2022.02.27. 10:27

Üdv srácok,

Mazda 3 2014 05 2.2. Diesel. 94 750 km-nél kigyulladt a sárga villáskulcs a műszerfalon. Olajcsere megvolt, fekete, mint a korom. Pollenszűrő szerintem még gyári, mint a levegőszűrő. Az autó 150 lóerős motorral van szerelve.

Probléma : nem megy úgy, ahogy eddig, és fordulaton olyan a hangja, mintha nagy lenne az előtöltés. Hiba nincs benne, de a villáskulcs világit. A szerelők csak találgatnak, nem szeretnék több százezret költeni. Szürkét füstöl fordulaton.

Egon

Kedves Egon,

Ha ennyire érintetlen az egész autó, mi gátolta meg a folyamatot, hogy a gázolajszűrőt is lecseréltesse? Irány a szerviz és tessék a magába roskadt üzemanyagfiltert is újra cserélni. A közös nyomócsöves üzemanyagrendszer nagyon rosszul tűri a szennyeződésekkel teli közeget, továbbá a kontrollálatlanul lezajló folyamatok is igen kedvezőtlen körülményeket teremtenek az égéstérben - ezt a furcsa hanggal jelzi is. Ha javarészt városi ingázásra használt autóról van szó, akkor a részecskeszűrő is hamarosan jelentkezik egy karbantartásra. A füst mindkét problémára igaz lehet. A több százezres ráköltés ott lóg az ablakban, (a részecskeszűrő rendes kitisztítása általában hatjegyű számot eredményez - az "űrlötyikkel" kimossuk megbontás nélkül csak időleges megoldást adhat, egy-egy injektor pedig bármikor tönkremehet, főleg ha csak százezrenként kap üzemanyagszűrőt a rendszer). Ha nem szeretne ebbe a hintába beleülni, adja el a járművet - most úgyis felfelé szalad a használt autók ára, de számítson rá, hogy a hibás járművet csökkentett áron tudja majd értékesíteni, a hibát pedig fel KELL tüntetni az adásvételin, így mindenki védve marad.

Gondolja át a jármű felhasználási módját, és ha úgy adja ki, egyszerűsítse a technikát: vegyen egy benzinest ugyanebből a modellből - ha Mazda 3 a szerelem - csökkentse a malacperselyre nehezedő nyomást. Egyszerűbb technika = kevesebb ráköltés. A hibakód mentes vezérlőegység sosem azt jelenti, hogy hibátlan a jármű. A menet közben kiolvasható adatok sokkal beszédesebbek néhány kósza hibakódnál. Ha az üzemanyagszűrő cseréjével megoldódik a jelenlegi probléma, öröm és boldogság, de a technika bonyolultságát tekintve a fenti felhasználói költségek ugyanúgy megmaradnak - a részecskeszűrő olyan, mint a porszívó porzsákja: tuti ki kell tisztítani valamikor, a felhasználáson múlik, hogy mikor aktuális.

Remélem segíthettem, Gulyás Márk - www.deltamark.hu