Gyenge fuvallat a Citroenben

2022.03.20. 11:07

Üdv doki,

Van egy Citroen Jumpy 2004 évi. 2.0 HDI motorral szerelt gépem. Fűtés problémával szenvedek: indítás után felmelegszik rendesen (igaz elég sokára), de beáll 90 fokra. A ventilátor fúj, csak úgy mint egy beteg hajszárító. Hiába állítgatom a potméteres állítóját, nem akar erősebben fújni. Ha lejjebb veszem, gyengébb az áramlat, ha fentebb tekerem, erősödik - tehát működik - de gyenge! Ha felmelegszik a motor, jó meleg van a kabinban, de sajna akkor is csak enyhén fúj!

Mit tegyek? Tamás

Kedves Tamás!

Elég esélyes, hogy a pollenszűrője van eldugulva és nem jut be elegendő levegő a ventilátorhoz. Ha belső keringtetésre kapcsolhatna, változna a levegő mennyisége - megnövekedett páratartalom mellett (ha az előbbi tipp helytálló) - de ha jól sejtem, a nevezett Jumpyban még nincs belső keringtetés, így ez a teszt nem aktuális. A pollenszűrő ezeken az autókon kívülről elérhető a szélvédő előtti levélrácsnál, három elhúzhatós keret mögött.

Ha nincs az autóban szűrő - furgonoknál előfordul - akkor a rácson át bejutó szennyeződések is dugulást okozhatnak a rendszerben. Ez utóbbi sokkal nehezebben takarítható, a pollenszűrő a mikroszűrésen kívül erre a funkcióra is kiválóan alkalmas. A lassú melegedés pedig a termosztát kezdődő hibáját vetítheti előre.

Ha a ventilátor házának hibája miatt (deformáció, kihagyott záródugó, leszakadt szivacsbetét, stb) a levegőjárat leszűkült, szintén csak hang érkezik a műszerfal mögül, nem a kívánt légáramlatok. Kis bontogatással a hiba feltárható, megszüntethető.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu