A kuplung néha jó, néha rossz. Mi lehet a baj?

2022.04.02. 13:33

Helló doki,

Az autóm egy Volkswagen Golf 7 2.0 tdi 2014 évjárat. Hosszabb állás után, főleg 10 fok alatt a kuplungom nem emel ki teljesen. Hosszabb úton, normális tempóval elmúlik a probléma, de ha gyorsabban megyek az autóval (190-200 km/h), akkor is jelentkezik. Semmilyen hangot nem ad ki, csak nem emel ki teljesen. Váltani lehet. Ha felhúzom és újra lenyomom, a beragadt pontig semmit nem működik és megáll ugyanott. Nem teljesen lent van megállva, váltani lehet vele. Ha megpumpálom 5-6x normálisan működik. Ön szerint mivel van a gond?

Gyuszi

Kedves Gyuszi!

Egy kuplunghidraulika folyadékcsere/légtelenítés jól esne a rendszernek (ha már ott van kéznél a célműszer és a fékfolyadék-cserélő gép, érdemes a fékfolyadékot is cserélni). Az esetek egy részében ez a beavatkozás segíthet a problémáján. Ha továbbra is gondok tapasztalhatóak a kuplungpedállal, a kuplung-főhenger belső hibája aktuális lehet. Cseréje nem egy leányálom, de sokkal gyorsabb és kevesebb költséggel is jár, mintha az integrált kinyomócsapágy cseréje lenne a feladat.

A hideg sok érdekes hibát okozhat, ha a hőmérséklet emelkedésével a probléma magától megoldódik, a folyadékcseréket attól függetlenül érdemes lenne elvégeztetni. Az ESP pontos működésének egyik alapfeltétele a jó állapotú munkafolyadék, az azonos fékfolyadékkal működő kuplung-hidraulikára ugyanez elmondható. A típus kuplungpedáljaival szokott gond lenni, a pedálgép perselyei/csapja hajlamos a berágódásra, javítása lehetséges. Ekkor inkább nyekergő hang hallható (ami az Ön esetében nem volt panasz) és a pedál remegve mozog, de extrém esetben akár meg is szorulhat - ekkor lehet aktuális a lábbal való visszahúzás.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu