Parkoló Parádé június 19-én: Csillogó veteránok

Érdekel

A millió dolláros Caddy

2022.05.04. 11:09

Tisztelt Autódoktor!

Néhány hónappal ezelőtt vásároltam egy Volkswagen Caddy 1,4 benzin (APQ motorkód), 2000-es évjárat autót, amellyel azt hittem, meg fogtam az isten lábát. Azóta a Darius kincsét is ráköltöttem, mégsem oldódott meg a probléma. Hidegen az autó nem produkál semmi hibát, jár egyenletesen. Viszont melegen ugrál az alapjárat (500 és 1500 között), illetve néha leáll az autó magától.

Eddig ami volt cserélve az autóban:

-teljes felső tömítés készlet

-teljes alsó tömítés készlet

-gyűrűsor

-összes szimering

-komplett fojtószelep (új, nem bontott)

-vízgomba (zöld)

-gyújtáskábelek

-gyertyák

-benzinszűrő

-benzinszivattyú

-teljes futómű (de ez már nem tartozik ehhez)

Minden alkatrésze át lett mosva, takarítva, újra lett tömítőpasztázva. Abban szeretném a segítségét kérni, mire gyanakodhatunk még, milyen alkatrész képes ilyen hibát okozni?

Rendeljek esetleg még egy alkatrészt, vagy csak 10 liter benzin és gyufa? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Bence

Kedves Bence!

Tíz liter ilyen benzinárak mellett? Elég ahhoz egy liter is, csak jó helyre kell önteni. Elég alaposan rendbe lett téve a motor, az a néhány csavar és alátét, ami gyári maradt, nem okozhat gondot. Amikor a meleg motor elkezdi az alapjárati problémákat, csináljon rajta egy alapbeállítást a célműszerrel - ezt amúgy is csak üzemmelegen engedi a vezérlő. Ha nem segít, húzza le a fojtószelep csatiját és járassa úgy is a motort - az alap légrés elegendő kell, legyen egy fix (a szokásostól eltérő) alapjárathoz. Ha ekkor nincs ugrálás és lefulladás, a motor szívórendszerének tömítetlenségeit kihúzhatjuk a listáról. Ha a (gyárihoz képest) kedvező áron kapható, hárombetűs gyártmányú (E..) fojtószelep került az autóba, sajnos előfordulhat, hogy a tartóssággal lesz probléma, néhányszor jártunk pórul vele mi is, hasonló szimptómák mentén.

Ha a fentiek nem hoznak áttörést, marad a jó öreg méricskélés, a fiatalnak nem mondható jármű diagnosztikája nem egy szószátyár típus, de a főbb értékek megjeleníthetőek a képernyőn.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu