Kidobálja az ötödiket a váltó a 307-ben

2022.05.15. 10:01

Helló doki,

Peugeot 307-esem (2.0 HDi) egy ideje gyorsítás közben kidobálja az ötödik fokozatot. Néhány hétig tudtam használni az autót a váltókart ötödikben tartva, de már ez sem segít. Szerelőm váltóolajat cserélt, fekete volt az olaj benne, ráfért már. A váltókar bowdenjének cseréje a következő tervezet két hét múlva, de a várható ötvenezer forintos próba kicsit elbizonytalanít, a többi fokozat simán kapcsolható, az ötödik is, a kar kicsit lötyög már, de az autóban 250 000 km van.

Egyezzek bele a bowden cserébe, vagy mást javasolnál?

Laci

Kedves Laci!

A futott kilométer alapján a váltóbowdenek végein levő szilentblokkok (két préselt gumipogácsa) már lehetnek hézagosak, ez a probléma okozhatja a váltókar pontatlanságát. A pogácsák külön nem kaphatóak, de kipréselésük után (műanyag a házuk, van kockázat a dologban) egy szilentblokk-gyártással foglalkozó vállalkozás talán tud megfelelő alkatrészt gyártani. (Sajnos egyre kevesebb az ilyen cég is.) Ha az ötödik sebesség is simán, érezhetően bekattan a helyére álló autó esetén, nem valószínű, hogy az új bowden meghozza a tervezett hibamentes állapotot. Ha az autó kettős tömegű lendkerékkel szerelt, és az már nincs a helyzet magaslatán, vagy esetleg egytömegű szett került beszerelésre - amely szintén észrevehetően nagyobb rezonanciát közvetít az erőátvitelre -, az okozhat problémát. Ez különösen igaz akkor, ha az injektorok sem teljesítenek úgy, mint új korukban. A nagyon alacsony fordulatszám-tartományban használt autók a vártnál hamarabb használják el, koptatják a kettőstömegűt, a szokásos váltási segédlet kijelzései (azt hiszem 307-ben még nincs ilyen) pedig nem lendkerék-kímélésre, hanem alacsony fogyasztásra/károsanyag-kibocsátásra vannak optimalizálva. Az uniós szabványok e két utóbbit írják elő a gyártónak, az alkatrészek/fődarabok élettartama nem szerepel a listákban.

Több esetben jártunk már úgy, hogy hasonló körülmények között a sebességváltó tengelyein levő anya lazult fel (a beütött biztosítása letörik), ezzel az ötödik/hatodik sebesség az ön által leírt módon vált használhatatlanná, a mechanika nem tudta pozícióban tartani a fokozatot terhelés alatt. Ha a leeresztett váltóolaj nem tartalmazott fémszemcséket, akkor nagy baj nincs valószínűleg, de a szerelőjét kérje meg a váltó hátsó fedelének levételére, hogy az anyák állapota leellenőrizhető legyen. A bizonyíték ott lesz a fedél belsejében, körkörös bemaródás formájában.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu