Olajnyomás hiba olajcsere után

2022.06.18. 11:10

Hello Doki!

Most vásárolt 2010-es Skoda Octavia, 1.4 TSI motorral szerelt autóm 1500 fordulaton (4- 5 fokozatban) olajnyomás problémát jelez. Amint 2000 fölé megy a fordulat, kialszik a jelzés, mintha mi sem történt volna. Olaj most lett benne cserélve szűrővel.

Válaszodat előre is köszönöm! Üdv: Péter

Kedves Péter!

Adódik a kérdés, hogy az olajcsere előtt is tapasztalható volt-e a hibajelenség.

Ha nem, akkor érdemes ellenőrizni a szűrőt, mint az egyetlen, témában érintett alkatrészt. Az olajnyomás mechanikus mérése javasolt, egyből választ ad a "pánikoljunk-e most egy kicsit?" kérdésre.

Nem pont ez a motor van a Skodában
Nem pont ez a motor van a Skodában

Az olajgomba nem egy gyakran tönkremenő alkatrész, de azért volt már számos példa a történelemben, hogy meghibásodott (nekem az autópályán halt meg egyszer az E30-ban, imádtam). Érdemes egy újat beletekerni a blokkba - ha nincs mód a mechanikus mérésre, ez a lépés legyen az első. Ha a mérés rossz eredményeket produkál, vagy az új gomba is hibát jelez, sajnos nem lehet megúszni az olajteknő leszerelését, hogy a felszívókosár eltömődését, tömítéseinek épségét ellenőrizni lehessen.

0560160-Skoda-Octavia-1.2-TSI-Elegance-Businessline-2010

Ha ott nincs látható hiba, az olajszivattyú és az olajnyomás szabályzókör (szelep) megbontásos ellenőrzése a következő lépés. Szivattyúból csak a gyárit vedd, nincs idő és lehetőség gyenge minőségűvel vacakolni.

Apropó olajteknő: onnan már nem tart sokból levenni a vezérlés burkolatát, hogy gyorsan túl is lehessen esni az ős-TSI egyik mumusának kiirtásán: a csörgő vezérlés problémakörén. Ha nemrég volt cserélve a szett, akkor még egy strigula a felszívókosár körüli problémákra.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu