Műszeregység csere: óraállás problémák

2022.07.15. 10:22

Üdv dokik,

Műszeregységet kellett cserélnem, mert a digitális részében összefolyt a kristály és nem lehetett leolvasni a km-óra állást. Vettem bontottat, de az nyilván nem az én autóm km-futását mutatja, hanem a donorét. Kérdésem az lenne: hogyan tudom beállítani a jó km állást a bontott órán? Egy VW Golf 3-ról van szó.

Üdvözlettel: Gábor

Kedves Gábor!

Ha beírja az internet keresőjébe, hogy "műszerfal javítás", néhány találatot fel fog ajánlani a gép, melyek közül tud választani. Ez kicsit olyan, mint etikus hekkert keresni, hiszen az összkilométer-számlálóval alapból nem legális játszani, de nyilván az indokai érthetőek, és valószínűleg simán elvállalja az egyik elektronikai szakember a régi óra értékeinek átmásolását. Valószínűleg arra is lesz mód, hogy a régi órából kiolvassa autója számlálójának állását, ha az már régóta nem volt látható. Ha nem stimmel az óraállás, a következő műszaki vizsgán számlával kell igazolnia az óra cseréjét, és a rendszer tárolni fogja, hogy manipuláció történt. Ellenkező esetben akár csökkentett vizsga-ciklust is kaphat az autó, de olyan esetről is tudok, hogy megtagadták a jármű vizsgáztatását a nagy eltérés miatt (nem egy harminc éves, napi járós autó volt, hanem egy újszerű jármű, megalapozott csalás gyanújával).

Más, de ide kapcsolódik: A nemrég lejárt vizsga-moratórium miatt rengeteg nagyon elhanyagolt autó érkezik a vizsgabázisokra országszerte, hatalmas a tumultus bázisokon, szervizekben egyaránt - a hirtelen megnövekedett plusz javítási igényt nehéz azonnal kielégíteni a hetekre előre betáblázott szervizekben. Ez sajnos hosszú évekre rányomja bélyegét a vizsgabázisok, szervizek mindennapjaira, a két év múlva szintén ebben az időpontban tömegesen lejáró vizsgák ismét túlterhelést okoznak majd. Érdemes a nem elsődlegesen használt járművek vizsgáztatását kicsit elhalasztani, vagy két év múlva úgy időzíteni, hogy néhány hónappal térjen el a mostanitól a műszaki vizsgáztatás időpontja. Így talán megoszlik a terhelés.

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu