2022.09.24. 13:08

Üdv Doki.

Van egy 2008-as Lancerunk, 1.5 benzin. Nemrégen vásároltuk, sajnos azzal a hibával szembesülünk, hogy néha indításnál az önindító nem kap áramot. A műszerfalon minden lámpa világít, ahogy kell, de az önindító nem teker viszont a fel nem kapcsolt fényszórók pedig villogni kezdenek. Majd eltelik pár perc és beindul.

A másik jelenség pedig az, hogy teker az önindító, viszont a bendix nem húz be. Pár perc múlva viszont már működik. Az önindító már cserélve lett, de a jelenség maradt. Akkumulátort megvizsgáltattuk, korának megfelelő állapotában van. Egy éves. Generátort megnézettük, tölt rendesen.

Kérdésem az lenne, hogy esetleg találkozott-e hasonló hiba jelenséggel, illetve mit lenne még érdemes megnézetni. Az igazi probléma az, hogy mikor a szerelőnél vagyunk soha nem jönnek elő a problémák.

Zoltán

Kedves Zoltán!

A forró kása kerülgetése nem sokra vezet, ha az autó nem mutatja meg a hibát a kollégának, elő a B-tervvel!

Első lépésként az akkumulátortól jövő vastag kábeleket - táp és test oldalon is - ellenőrizzék le, a csatlakozásokat bontsák és tisztítsák le. Akkor is, ha szemre, megbontás nélkül szépnek tűnnek. A vastag kábeleket mozgassák, forgassák át, mert előfordul, hogy a szigetelés alatt zöldre/feketére vált az egykor rézszínű vezeték, akkor meg oda az elektronok szabad útja. Különösen fontos a motorra/váltóra/kasztnira menő testkábelek állapota, csatlakozása. Ezek a vastag kábelek méretre vágva, saruzva, beépítésre kész állapotban is kaphatóak az autósboltokban, de egy villanyász boltban kapható külön is minden az elkészítésükhöz.

Az indítómotor úgynevezett 50-es pontja (a vékonyka kábel a behúzómágnesen, erre 12 Voltot adva az indító működni kezd, ha az előbb említett, vastag kábelek rendben vannak) pedig alternatív teszt-bekötéssel üzemeltethető. Ha egy nagy áramú nyomógombot, vagy egy berelézett sima nyomógombot alkalmazva 12 Voltot kapcsolnak rá, az autó indítógombbal is indítható lesz, ami egyrészt vagány, de legfontosabb az, hogy a gyújtáskapcsoló megkerülhető és az indító közvetlenül működtethető. Ha így is hibázik és nem indít az indítómotor, akkor sajnos ez is hibás.

Ha így patentül indul a verda, akkor a villamossági rendszerekben (gyújtáskapcsoló, biztitábla, csatlakozók, elektronika, stb.) keresendő a bibi. Vagy nem keresendő, mert az analóg áramkör soha nem kér kódot. A fényszórók - és esetleg egyéb fogyasztók - villogása, fel/lekapcsolása azt is jelentheti, hogy tápfeszültség-ingadozás/hiány van, és ahogy a szédülő ember is cselekedhet nem szándékos dolgokat, az autó áramkörei is viselkedhetnek hasonlóan: egy részlegesen működő elektronika zavaros működése ezzel is magyarázható. Ez további vizsgálatokat igényelhet (akár egy korrodált/kontakthibás csatlakozó is okozhat ilyet).

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu