Biztonsági öv utólagosan II.

2003.01.15. 17:23

Az UAZ-ban egyáltalán nincsenek gyári rögzítési pontok, ezért az átminősítést felejtsem el.

Tisztelt Bodolai úr!

A "Biztonsági öv utólagosan" című esetre reagálnék.
Jómagam nemrég probálkoztam azzal, hogy tehergépkocsinak minősített UAZ 452-t probáljak személygépkocsivá minősíteni, mert ez eredetileg egy 9 személyes mikrobusz, vagy legalábbis van ilyen változata is. Ám a szegedi Közlekedési Felügyeleten kerek perec kijelentették, hogy ezt nem engedélyezik, mert személygépkocsiként lenne forgalomba helyezve, és ez csak úgy lehetséges, ha az összes üles biztonsági övvel van ellátva, biztonsági övet pedig csak gyári rögzítési pontokra lehet szerelni, tehát ha nincs gyári rögzítési pont, akkor nem minősíthető át személygépkocsinak.
Az UAZ-ban egyáltalán nincsenek gyári rögzítési pontok, ezért az átminősítést felejtsem el.
Később hallottam róla, hogy van, ahol némileg rugalmasabban kezelik a dolgot, és ha beépít az ember valami más mikrobuszokból származó üléseket, amelyeken gyárilag az üléshez vannak rögzítve az övek, akkor engedélyezik a dolgot.
Ennek fényében az a kérdésem, hogy ha Takács Ákos kocsiját biztonsági övek nélkül átminősítették, akkor vajon az UAZ esetében mi akadálya van ennek?

Köszönettel:
Rónyai Róbert

Tisztelt Rónyai úr!

Biztonsági övvel az 1992. évi július hó 1. napja után forgalomba helyezésre kerülő személygépkocsik hátsó üléseit kell felszerelni, amennyiben a biztonsági öv rögzítésére szolgáló rögzítő elemeket gyárilag beépítették. A felszerelt biztonsági övnek meg kell felelnie a járművön kialakított rögzítési pontok elhelyezésének és darabszámának. Biztonsági övet csak gyárilag kialakított, biztonsági öv rögzítésére szolgáló elemekhez szabad csatlakoztatni.
Az Ön által hivatkozott "Biztonsági öv utólagosan" című esetben Takács Ákos kocsiját a '80-as években helyezték forgalomba, arra ezért nem követelhető az öv.
Ha az Ön kocsijának forgalomba helyezése '92. július 1. előtt történt, szintén nem kell övvel ellátni, ha viszont azt követően helyezték forgalomba, a fönt írottak irányadók.

Tisztelettel:
Autójogász