Hibás forgalmi...két éve

2003.01.15. 17:29

Ismerősömék Suzuki Swiftjének a napokban lejárt a műszakija, így elvitték egy szervizbe átnézetni, levizsgáztatni.

Tisztelt Autójogász!

Ekkor derült ki, hogy a forgalmiba az alvázszám és a motorszám rovatban ugyanaz a számsor szerepel (már nem emlékszem, hogy ez a kocsi valódi motorszáma vagy alvázszáma, de tulajdonképpen mindegy is...) A szervizben erre hivatkozva közölték, hogy a kocsit nem tudják levizsgáztatni.
Gondolom az történhetett, hogy a kocsi előző átírásánál hibázott a kitöltő, és az új forgalmit átvevő is (rosszat írt be/ nem ellenrőrizte). Ez kb. két éve volt, azóta rendőri ellenőrzésen, stb. nem derült fény az elírásra csak most.
Ha jól tudom a kocsinak még nincs törzskönyve, bár ebben nem vagyok biztos...
Kérdésem, hogy mit lehet/kell ilyenkor tenni, kihez kell fordulni?

Köszönettel,
Demeter Gábor

Tisztelt Demeter úr!

A vázolt helyzetben célszerű az illetékes okmányirodánál kérni a forgalmi engedélynek a járműnyilvántartás adatai alapján történő kijavítását. Amennyiben az adatokat a járműnyilvántartás is tévesen tartalmazza, el kell végeztetni az autó eredetiségvizsgálatát, s az annak eredményeként kiállított járműkísérő lap alapján kérni a vizsgáztatást, illetőleg a forgalmi kiállítását.
Ha annak személye, aki a forgalmi engedély nem valós bejegyzéséért felelős, megállapítható, az esetleges eljárási és vizsgálati költségek - végső soron bírósági úton - tőle követelhetők.

Tisztelettel:
Autójogász