Rendszám és forgalmi csere

2003.01.20. 15:06

Tudom, hogy ez semmiképpen sem legális és törvénybe ütköző, de fontos lenne, hogy tudjam milyen következményekkel járhat a dolog.

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem a következő lenne:
Egy hónapja totákárosra törtem az autóm. Van egy másik ugyanolyan autóm ami viszont ideiglenesen ki van vonva a forgalomból. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben átrakom a rendszámot a törött autóról a jóra, és megállít a rendőr, és esetleg megnézi az alvázszámot vagy a motorszámot amelyek ugye nem stimmelnek a forgalmiban lévő számokkal, milyen büntetésre számíthatok?
Tudom, hogy ez semmiképpen sem legális és törvénybe ütköző, de fontos lenne, hogy tudjam milyen következményekkel járhat a dolog. Az is érdekelne, hogy baleset esetén a rendőrség tud arról, hogy milyen mértékben van összetörve a kocsi, tehát ha megállítanak megkérdezhetik, hogy hogyan raktam össze a totálkáros kocsit vagy hasonlót? Esetleg mondhatják, hogy bizonyítsam számlával?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
P. Bence

Tisztelt uram!

Ha a "turpisság" kiderül, a helyszínen a forgalmi engedélyt (új típusú okirat esetén annak műszaki lapját) és a rendszámtáblát elveszik, továbbá szabálysértési eljárást kezdeményeznek. A szabálysértési eljárásban kiszabható bírság legmagasabb összege 50.000,-, ha viszont kötelező felelősségbiztosítása sincs, 150.000,- Ft is lehet.
Ami a kérdés második részét illeti: az intézkedő rendőr minden bizonnyal nem fogja tudni, hogy a kocsi korábban balesetes volt, a közúti gépjármű ellenőrzés során azt sem firtatja, hogy mi módon javították azt meg, és a javítási számla bemutatását sem kérheti.

Tisztelettel:
Autójogász