Súlyadó eladott autóra

2003.01.21. 12:58

Elhatároztam, hogy tisztázom az ügyet, de nem találtam meg az adásvételi szerződést!

Tisztelt Jogász!

Volt nekem egy öreg családi Trabantom. Még a műszakija lejárta előtt kicsivel 1997-ben eladtam egy ismeretlennek. Sokáig nem is folglalkoztam a dologgal, építkeztem, stb...
De az önkormányzat kitartóan üldöz a súlyadó fizetési felszólításokkal. Elhatároztam, hogy tisztázom az ügyet, de nem találtam meg az adásvételi szerződést!
Mit tehetek így? - kérdeztem az okmányirodát. Ők javasolták, hogy tegyek egy nyilatkozatot, és az alapján leszedik a nevemről az autót. Meg is írtam, de ma egy másik ügyintéző elküldött, hogy mégsem tud segíteni. Más ötlete sem volt.
Felmerült, hogy bejelentem mint ellopott autó, de akkor hamisan tanúskodom. Hamisíthatnék adásvételit is, de az se az igazi...
Mi lehet a megoldás???

Köszönöm,
Fejér Zsolt

Tisztelt Fejér Úr!

A probléma megoldására javaslom, hogy a lakóhelye szerint illetékes okmányirodánál kezdeményezze a kocsi forgalomból történő kivonását, majd a kivonást jelentse be a települési (Budapesten a kerületi) önkormányzati adóhatóságnál.
Ha az adótartozás az egy évi adótételt meghaladja, a kivonást az adóhatóság is kezdeményezheti, így, amennyiben az okmányirodánál, tekintve, hogy sem a forgalmit, sem a rendszámot leadni nem tudja, esetleg nem járna eredménnyel, célszerű lehet az adóhatóság közreműködését kérni (ezt szóban tegye, sikere pedig természetesen az ügyintéző jóindulatán múlik).

Tisztelettel:
Autójogász