Műszaki hiba vs. felelősség

2002.03.30. 15:11

A vitában én azt az álláspontot képviselem, hogy miután üzemképtelen féklámpával nem vehetek részt a forgalomban, a biztosító nem fizet, viszont én a rendőrnek igen.

Tisztelt Autójogász!

A kérdésem szerencsére teoretikus, egy vitában merült fel de másokat is érinthet. Tegyük fel, hogy működésképtelen féklámpákkal közlekedem a városban. A mögöttem lévo belém jön egy fékezésnél. Felelős vagyok-e a balesetért a biztosítás szempontjából, vagy a mögöttem jövő biztosítója fizeti a káromat, netán közös felelősségre vehető az ügy? A vitában én azt az álláspontot képviselem, hogy miután üzemképtelen féklámpával nem vehetek részt a forgalomban, a biztosító nem fizet, viszont én a rendőrnek igen.
Tisztelettel: Páni János
(2002. 01. 28.)

Kedves János!

A műszaki hiba rendkívűl faramuci dolog. A laikus azt gondolja, hogy mentő körülmény lehet az esetleges felelősség alól. Ne felejtsük el azonban, hogy a gépjármű műszaki állapotáért az űzembentartó felelősséggel tartozik. A KRESZ a lámpák működésének az ellenőrzését kötelezően elő is írja, így a féklámpa hiánya szinte biztos, hogy megalapozza a felelősségünket. A jog azonban ennél bonyolultabb.

Átengedett vezetésnél minden valószínűség szerint nem a sofőr, hanem az üzembentartó felel. Azt is vizsgálni kell, hogy a balesetet a féktávolság be nem tartása, vagy a féklámpa hiánya okozza. A megengedett sebesség jelentős túllépése és az általában azzal együtt járó féktávolság be nem tartása nem menthető a lámpa hibájára való hivatkozással.
Az egyszerűsített kérdésre az egyszerűsített válasz: ha a baleset oka kizárólag a féklámpa hiánya, a felelős a jármű üzembentartója. (Az életben azonban ilyen szinte soha nincs).

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, nemrég váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.