Bedöglött a légzsák

2002.03.31. 15:22

Amennyiben a szakértő álláspontja szerint a sérülések nem következtek volna be, ha a légzsák működik, Ön kártérítésre tarthat igényt. Ha az ügy részletei is alátámasztják a gyártói felelősséget, nyújtsák be a számlájukat a gépjármű gyártója felé.

Tisztelt Autójogász!

Autópályán un. ráfutásos balesetet szenvedtem. Peugeot 206 gépkocsival egy teherautóba szaladtunk bele, mely hirtelen fékezett, kikerülésre nem volt mód.
A gépkocsim eleje a lökhárító feletti résztől kezdődően jelentősen összeroncsolódott. A légzsák az ütközés ellenére nem nyílt ki.
Az öv okozta feszítes miatt mindhárman mellkasi zúzódást szenvedtünk, nekem viszont, mint vezetőnek, a szegycsontom is eltört. A gyógyulási idő kb. 3 hónap lesz.
A szakszerviz véleményevel ellentétesen mindenki azt mondja, a légzsáknak ki kellett volna nyílnia. Szerintem a csonttörés így elkerülhető lett volna.
A tanácsát kérném az ügyben, lehet-e kártérítési igényem, hová fordulhatok?
Tisztelettel, István
(2002. 01. 28.)

Kedves István!

Az Ön által leírt eseménysor "megér egy misét!" Az ügyet szakértő tudja eldönteni. Amennyiben álláspontja szerint a sérülések nem következtek volna be, ha a légzsák működik, Ön kártérítésre tarthat igényt. Kérem, keresse meg ügyvédjét, és ha az ügy részletei is alátámasztják a gyártói felelősséget, nyújtsák be a számlájukat a gépjármű gyártója felé.

Tisztelettel AutójogászDr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszédo autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, nemrég váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.