Itthon biztosított külföldi autó

2002.04.02. 22:51

Amennyiben hazavinnék magammal egy gépkocsit, saját használatra, milyen feltételek mellett kaphatnák C rendszámot, hogy az 5 éves magyar tartózkodásom alatt ott tudjam az gk-t biztosítani, vizsgáztatni stb.

Tisztelt dr. Mándi Sándor!

Svédországból írok Önnek. Svéd-magyar állampolgár vagyok és kaptam egy állásajánlatot Magyarországon. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben én vinnék magammal egy gépkocsit, saját használatra, milyen feltételek mellett kaphatnák C rendszámot, hogy az 5 éves magyar tartózkodásom alatt ott tudjam az gk-t biztosítani, vizsgáztatni stb. Problematikus lenne, ha minden évben csak azért kellene visszautaznom Svédországba, hogy levizsgáztassam a gk-t.
Köszönettel K. István
(2002. 01. 28.)

Kedves István!

A C rendszám feltétele a jármű honosítása, vagyis vámolása. Úgy gondolom, hogy ez az Ön számára nem a legjobb megoldás. Ezért, javaslom a jármű vámelőjegyzésbe való vételét és V-betűjelű rendszámtábla használatát. Ezt a magyar vámszervektől kell kérni. Ebben az esetben a vizsgáztatás, biztosítás, stb. a magyar szabályok szerint hazánkban történhet. Ha rám hallgat, a jelenlegi járművét értékesíti és Magyarországon vásárol egy másikat, akkor megszabadul az adminisztrációs problémáktól.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, nemrégen váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.