Garancia vagy jogvesztés?

2002.04.25. 21:48

Amennyiben a meghibásodás a garanciális szervizek elmaradásával nem hozható semmilyen összefüggésbe, az Ön szavatossági, vagy garanciális joga érvényesíthető.

Tisztelt Mándi Úr!

Édesapámék múlt év őszén vásároltak újonnan Opel ASTRA Classic 1.4 alapmotoros autót.
2002.04.22.-én, 21 ezer km-nél valószínűsíthetően a computer vezérelt befecskendezés hibája miatt működésképtelenné vált. Az autó nem volt az 1 éves garanciális szervizen.
Kérdésem, hogy érvényesíthető-e ebben az esetben a gyár által ígért 3 éves fődarabokra vonatkozó garancia. A vezérlő cseréje kb. 150-200 ezer Ft-ba kerülne.

Válaszát - amennyiben lehet sürgősen kérném -, mivel holnap már bevizsgálják az autót, és árajánlatot tesznek.

Köszönettel, Csaba
(2002. 04. 23.)

Kedves Csaba!

Általában a garanciális szervizek elmulasztása a különböző garanciális igények érvényesítési lehetőségének elvesztésével járhat. Ez azonban nyilvánvalóan nem jelenthet teljes "jogvesztést". Amennyiben a meghibásodás a garanciális szervizek elmaradásával nem hozható semmilyen összefüggésbe, az Ön szavatossági, vagy garanciális joga érvényesíthető. A konkrét esetben nyilvánvalónak tűnik a gyártási hiba, ezért javaslom, hogy álljon ki az igazáért.

Tisztelettel Autójogász


Dr. Mándi Sándor
Mi van, ha vásárlás után derül ki, hogy lopott az autó? Milyen szerződést írasson, ha külföldre megy a szomszéd autójával? Mikor kell PÁV? Mi van, ha műszaki vizsgán nem látszik a motorszám, és szigorúan néznek a vizsgabiztosok? Megbüntette a rendőr, ön szerint jogtalanul?

Dr. Mándi Sándor jogász a Közlekedési Igazgatás országos vezetője volt, nemrégen váltott magánpraxisra. Szakmai tanácsait a TotalCar olvasóinak természetesen ingyen adja. A rendszer hasonló az Autódoktor és a Kárszakértő rovathoz: küldjön egy levelet a autojogasz@totalcar.hu címre a probléma rövid leírásával. Ha lehet, használjon ékezeteket, és ne küldje el többször a levelet! A választ Autójogász rovatunkban olvashatják.